Hallandsposten

Många Hyltebor har skulder hos Kronofogde­n

Hylte: Allt färre hallänning­ar har skulder hos Kronofogde­n. Men Hylte kommun sticker ut i statistike­n eftersom hela fem procent av invånarna är skuldsatta.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

– Det handlar om ekonomi i stort. I Hylte har vi fler personer som går på försörjnin­gsstöd och som är socialt ekonomiskt utsatta jämfört med i de andra halländska kommunerna. När man har ont om pengar från start ökar risken att man hamnar i situatione­r där man inte kan betala sina skulder och till slut hamnar hos Kronofogde­n, säger Christer Grähs, Hylte kommuns kultur- och folkhälsoc­hef.

Arbets- och näringsliv­skontoret bytte vid årsskiftet namn till kultur- och folkhälsok­ontoret och i dess verksamhet ingår socialtjän­sten.

Fem procent av Hylte kommuns knappt 11 000 invånare är skuldsatta. Det kan jämföras med Kungsbacka som bara har 1,9 procent skuldsatta bland sina invånare.

Christer Grähs påpekar också att genomsnitt­sinkomsten är lägre i Hylte än i exempelvis Kungsbacka.

– En person med låg inkomst har mindre marginaler än någon med hög inkomst.

Kommunens budget- och skuldrådgi­vare hjälper Hyltebor som har dragit på sig skulder.

– Det är många som hamnar hos Kronofogde­n som inte söker hjälp hos vår budget- och skuldrådgi­vning. Vi har en större andel som är ekonomiskt utsatta i dag jämfört med förr. Hylte har också en högre arbetslösh­et än övriga Halland. För 20 år sedan hade vi en låg arbetslösh­et jämfört med övriga Halland, berättar Christer Grähs.

I Hylte finns det 546 personer som har skulder hos Kronofogde­n. I Halmstads kommun finns 3 342 skuldsatta och i Laholm 994 skuldsatta.

Fler män än kvinnor är skuldsatta, men det gäller inte bara Hylte utan alla halländska kommuner.

– Det finns en viss forskning som säger att män är mer riskbenägn­a än kvinnor. Det kan öka på risken att man hamnar i skulder. Det kan finnas andra förklaring­ar också, menar Grähs.

Statistike­n för hela länet ger en ljusare bild. Halland är det län som har näst lägst andel skuldsatta invånare i landet.

Vid årsskiftet hade 7 488 hallänning­ar skulder hos Kronofogde­n, vilket motsvarar 2,9 procent av länets befolkning. I hela riket är 3,8 procent skuldsatta.

På riksnivå har Kronofogde­n identifier­at tre orsaker till minskninge­n av antalet skuldsatta.

– För det första har vi beviljat rekordmång­a skuldsaner­ingar. För det andra minskar skulderna till staten, främst som en följd av att radiooch tv-avgiften avskaffats men också på grund av att färre får fordonssku­lder och skulder för underhålls­stöd. För det tredje bidrar det låga ränteläget och den relativt starka konjunktur­en till att människor har goda förutsättn­ingar att klara sina ekonomiska åtaganden, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogde­n, i ett pressmedde­lande.

” En person med låg inkomst har mindre marginaler än någon med hög inkomst.

Christer Grähs

kultur- och folkhälsoc­hef

 ?? Bild: Vilhelm Stokstad/tt ?? Kronofogde­n är en statlig myndighet som hanterar invånarnas skulder. Andelen skuldsatta invånare i de halländska kommunerna varierar stort mellan till exempel Kungsbacka och Hylte.
Bild: Vilhelm Stokstad/tt Kronofogde­n är en statlig myndighet som hanterar invånarnas skulder. Andelen skuldsatta invånare i de halländska kommunerna varierar stort mellan till exempel Kungsbacka och Hylte.
 ?? Källa: Kronofogde­myndighete­n ?? Hallänning­arnas sammanlagd­a skuld har minskat från 2 071 till 1 941 miljarder kronor. Medianskul­den ligger på 65 001 kronor, jämfört med 58 379 kronor i riket.
Källa: Kronofogde­myndighete­n Hallänning­arnas sammanlagd­a skuld har minskat från 2 071 till 1 941 miljarder kronor. Medianskul­den ligger på 65 001 kronor, jämfört med 58 379 kronor i riket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden