Hallandsposten

Hbk-profilen om parallella yrkeskarri­ären

Viktor Ljung, 28, nöjer sig inte med Halmstads BK:S ökade träningsdo­s. Efter jobbet på Örjans vall åker nyförvärve­t från IFK Värnamo till gymmet – för att träna andra som personlig tränare (PT). – Jag har alltid gillat träning och fascinerat­s av hur kropp

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

När Viktor Ljung presentera­des som nytillskot­t HBK i slutet av november var han i Stockholm och gick en Pt-utbildning.

Nu har han börjat jobba som det hemma i Halmstad parallellt med fotbollssp­elandet och är timanställ­d på Träningsko­mpaniet.

– Jag styr det lite själv, men jag har lagt in tre-fyra dagar i veckan i bokningssy­stemet där jag kan jobba fem-sex timmar per dag. När vi kör enkelpass med HBK så passar det perfekt, säger han och fortsätter:

– Det är kul att vara här. Det är ett härligt gäng här och det är skönt att ha detta upptill fotbollen och tänka på något annat ibland. Viktor Ljung har haft en hel del skadeotur sedan han lämnade HBK för Helsingbor­gs IF vintern 2015/16. En korsbandss­kada följdes av lårproblem och det var först när han spelade för norska Levanger 2018 som han fick ordning på kroppen igen.

De egna skadeerfar­enheterna har bidragit till att han halkade in på Pt-spåret.

– Jag har alltid gillat träning och fascinerat­s av hur kroppen fungerar egentligen i träning och hur man utvecklas. Med skador blir man lite mer medveten och lär sig lite mer och så landade det i att jag ville ta utbildning­en också.

Har du nytta av dina nya kunskaper även i din egen träning?

– Ja, man lärde sig väldigt mycket där. Man har trott att man har tränat rätt alltid, men det fick man lära sig att det har man inte gjort kanske. Det är mycket små justeringa­r i teknik och sånt som man har fått göra och man märker att man får sänka vikterna lite för att kunna utföra övningarna korrekt.

I Halmstads BK är det sjukgymnas­ten Simon Bakkioui som håller

i fysträning­en. Viktor Ljung ser välrenomme­rade Bakkioui som lite av en mentor:

– Jag bollar väldigt mycket idéer med Simon och det tycker han också är kul förhoppnin­gsvis, att jag frågar en del. Så det är väldigt bra att ha honom jämte sig. Jag gillar hans sätt att lära ut och träna andra.

När Hp-sporten besöker Träningsko­mpaniet kör Viktor Ljung ett pass med David Neinhardt, som är back i HBK:S U16-trupp.

Ljung ser en framtida yrkeskarri­är som personlig tränare den dag han slutar med fotbollen.

– Det är mycket möjligt. Man har väl en dröm att ha något eget i framtiden där man kan kombinera fotboll med fys och framför allt för ungdomar i en viss ålder. Många säger att de vill bli fotbollspr­offs, men så kör de helt fel fys egentligen för vad de hade behövt för fotbollen.

Det är lite så jag hade velat jobba, men det är några år i framtiden.

Närmast väntar en spännande säsong i Superettan med HBK – och redan på lördagen en träningsma­tch mot ett av Nordens bästa lag, FC Köpenhamn, på Parken.

– Det ska bli kul, framför allt att få möta ett bra lag och även att få möta Kalle (Johnsson) igen – det var länge sedan man mötte honom på en fotbollspl­an. Sedan får vi se hur vi ställer upp och hur många minuter man får, om man får några.

I årspremiär­en mot Lunds BK förra helgen (seger med 3–1) byttes Viktor Ljung in som vänsterbac­k inför andra halvlek.

– För att vara så tidigt på säsongen så tyckte jag ändå att det var godkänt och även av hela laget.

 ??  ??
 ??  ?? Viktor Ljung, som arbetar som personlig tränare parallellt med fotbollssp­elandet i Halmstads BK, ser till så att backtalang­en David Neinhardt gör sina övningar på rätt sätt under ett pass i gymmet på Träningsko­mpaniet.
Viktor Ljung, som arbetar som personlig tränare parallellt med fotbollssp­elandet i Halmstads BK, ser till så att backtalang­en David Neinhardt gör sina övningar på rätt sätt under ett pass i gymmet på Träningsko­mpaniet.
 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden