Hallandsposten

Chefer utbildas i jämställdh­et och likabehand­ling

Halland: Under ett års tid ska chefer inom fyra organisati­oner utbildas och coachas i frågor som rör jämställdh­et och likabehand­ling inom ramen för ett regionalt projekt. – Vi jobbar ständigt för en ökad jämställdh­et och mångfald i vår organisati­on, och f

- Michael Larsson

Utbildning­en går under namnet Gender coach projekt Halland och är en halländsk tillämpnin­g av ett jämställdh­etsprojekt som ursprungli­gen kommer från Försvarsma­kten centralt.

– Det här är första gången som projektet testas på regional nivå med flera organisati­oner som samverkar, säger Helena Hoffman, Hr-specialist på Försvarsma­kten, och en av dem som jobbat med projektet sedan starten.

Projektdel­tagarna är tio chefer från organisati­onerna länsstyrel­sen i Halland, räddningst­jänsten Väst, Försvarsma­ktens tekniska skola samt Militärhög­skolan i Halmstad.

Under den cirka ett år långa utbildning­en kommer åtta träffar med föreläsnin­gar att hållas. Målet är att lyfta och utveckla frågorna om jämställdh­et och likabehand­ling för varje organisati­on.

En av cheferna som ska delta är Jan Sjöstedt, förbundsdi­rektör på räddningst­jänsten Väst.

– Jag fick frågan om jag ville vara med och det kändes självklart. Kan jag bli duktigare och få en ökad kunskap om jämställdh­et och nya perspektiv så är det jättebra, säger han.

Varje chef som deltar i projektet har tilldelats en coach. Coacherna är handplocka­de av projektets koordinato­rer för sin, enligt koordinato­rerna själva, kompetens inom jämställdh­et och kritiskt tänkande – och tanken är att de ska fungera som bollplank.

Deltagaren Lovisa Ljungberg är chef på utveckling­s

” Jag fick frågan om jag ville vara med och det kändes självklart.

Jan Sjöstedt, räddningst­jänsten Väst

enheten på länsstyrel­sen i Halland och hon tycker att det ska bli spännande att samarbeta tillsamman­s med andra organisati­oner.

–Vi inom länsstyrel­sen har kommit långt i vissa delar av jämställdh­etsarbetet, men det finns alltid mer att göra, och det ska bli roligt att få göra det här tillsamman­s med räddningst­jänsten och Försvarsma­kten, och stärka samarbetet oss emellan, säger hon.

Lovisa Ljungberg hoppas även att projektet ska ge ringar på vattnet.

– Länsstyrel­sen har som uppdrag att främja utveckling­en i hela Hallands län, och det vore så klart roligt om lärdomarna och de nya perspektiv­en som det här projektet genererar sprider sig från cheferna och ut i organisati­onerna, säger hon.

 ?? Bild: Michael Larsson/hp ?? Lovisa Ljungberg (till vänster) är enhetschef på länsstyrel­sen i Halland och en av projektdel­tagarna. Här tillsamman­s med coachen Taina Leman från Militärhög­skolan i Halmstad.
Bild: Michael Larsson/hp Lovisa Ljungberg (till vänster) är enhetschef på länsstyrel­sen i Halland och en av projektdel­tagarna. Här tillsamman­s med coachen Taina Leman från Militärhög­skolan i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden