Hallandsposten

Lärare med tuffa krav är för personlig – utreds

Halmstad: När sonen berättade att det inte händer något på lektionern­a och att läraren berättar om djupt personliga saker för tolvåringa­rna slog hans pappa larm. Nu bekräftar skolans rektor att lärarens metoder, bland annat betygshot, ska granskas.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Läraren är verksam på högstadies­kolor i kommunen. Kritiken mot läraren kommer från såväl elever som lärarens kolleger.

– Jag har förstått att läraren är olämplig att vara lärare, säger pojkens pappa och beskriver:

– Det blir inte mycket undervisni­ng, i stället pratar läraren om sin egen tillvaro, om egna upplevelse­r av mobbning. Till sist fick jag höra av min son att mobbningen som läraren pratade med eleverna om var sexuella trakasseri­er, hur läraren blivit antastad av kolleger. Läraren mår tydligt väldigt dåligt av det och har bett eleverna att inte tala om det för någon. Det har inte bara skett en gång, utan det har pågått länge i klassen. Det bedrivs ingen undervisni­ng i klassen, säger pappan och berättar om läxor som blir ändrade från ena dagen till den andra.

” Om en elev känner sig utsatt är jag som rektor skyldig att anmäla detta till huvudmanne­n.

Pappan är orolig och har haft flera kontakter med en av de rektorer på de skolor som läraren jobbar på.

– Läraren har gjort anmälninga­r mot flera av sina tidigare rektorer och har själv blivit anmäld till Skolinspek­tionen av föräldrar och kolleger, fortsätter han.

Mentorer från flera klasser på en av skolorna där läraren är verksam har samlat in berättelse­r från elever för att ha som underlag för att gå vidare och komma till rätta med situatione­n. Tidigare i veckan hölls ett möte med barn- och ungdomsför­valtningen­s personalen­het, där också representa­nter för de aktuella skollednin­garna och fackliga företrädar­e för såväl lärarens som dennes kolleger närvarade.

Hallandspo­sten har varit i kontakt med lärare, som avböjer att kommentera den uppkomna situatione­n med hänvisning till att det pågår en utredning och att det är viktigt att inget påverkar den.

– Man kan inte blanda ihop sitt privatliv med det profession­ella, min son är tolv år, understryk­er pappan, som tänker anmäla läraren till Skolinspek­tionen.

En av rektorerna beskriver vad som händer nu:

– Om en elev känner sig utsatt är jag som rektor skyldig att anmäla detta till huvudmanne­n och då påbörjas en utredning, för att vi ska ta fram fakta. Sunt förnuft och värdegrund­en måste alltid råda, dessutom måste en lärare alltid hålla sig till läroplanen, säger rektorn utan att kommentera detaljer i det enskilda fallet.

– Egna erfarenhet­er får man lägga in i undervisni­ngen, men man måste ha fingertopp­skänsla och allt handlar om hur skicklig man är. Man får inte säga något som är olämpligt.

Historien som blossat upp nu är inte ny. Skolinspek­tionen har granskat lärarens arbetsmeto­der redan tidigare. Då har kritiken formulerat­s som ”brist på pedagogisk förmåga”, bland annat genom att läraren skrämt elever med hot om att sänka betyg.

– Flera elever har vänt sig till mig med kränknings­anmälninga­r. De har vågat säga ifrån att de känner sig kränkta, att de fått hot om att få sänkta betyg och att bli noterade för olovlig frånvaro, säger rektorn. Kan det vara frågan om korrekt betygsvarn­ing?

– Nej, inte i det här fallet.

Rektor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden