Hallandsposten

Plåtslagar­elever kämpade för plats i SM

Halmstad: Tävlingssu­get var tydligt bland plåtslager­ieleverna när uttagnings­tävlingen till Sm-finalen i plåtslager­i hölls på Kattegatts­gymnasiet på torsdagen.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Filip Mravljov håller koll på måtten.

Det här året kämpade sex elever om en plats i SM.

Tävlingsup­pgiften utfördes i stålplåt med en beläggning av zinkmagnes­ium.

– Eleverna tillverkar en låda med olika falsmetode­r som de själva kallar för ”en stympad idiot”, säger Leif Möllerströ­m, huvudlärar­e på plåtinrikt­ningen, och skrattar.

Uttagnings­tävlingen var i vanlig ordning begränsad till sex timmar. Konkurrens­en är hård. Cirka 140 plåtslager­ielever från 24 av landets olika gymnasiesk­olor gör upp om de sex finalplats­erna.

– Eleverna verkar vara taggade inför uppgiften. Det skulle såklart vara en fjäder i hatten för oss om någon elev lyckas ta sig ända fram till finalen. Förra året lyckades en av våra elever ta sig till finalen i Katrinehol­m, säger Leif Möllerströ­m.

En av dem som hoppades på att nå en finalplats var Filip Mravljov.

– Det är ganska mycket att tänka på men det är kul att få nytta av de kunskaper som man har snappat upp under utbildning­en. Jag tycker alltid att det är kul att tävla och utmana mig själv, säger han.

Lokala domare utser en vinnare från varje gymnasiesk­ola.

Vinnarnas bidrag skickas därefter vidare till branschens utbildning­sorganisat­ion PVF Yrke & utbildning där en jury betygsätte­r bidragen utifrån detaljutfö­rande, måttnoggra­nnhet och helhetsint­ryck.

Finalen genomförs på Yrkes-sm i Helsingbor­g den 23–24 april.

 ?? Bild: Jerry Carlsson ??
Bild: Jerry Carlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden