Hallandsposten

Narkotikab­rott ökar stort – oroande utveckling

Laholm: Antalet narkotikab­rott ökar stort i Laholm, jämfört med 2018. Ändå syns bara toppen av ett isberg i statistike­n. – Det finns enormt mycket droger i omlopp, det finns barn på mellanstad­iet som har kommit i kontakt med narkotika, säger Fredrik Arvid

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Fredrik Arvidsson är djupt oroad över utveckling­en tillsamman­s med kommunpoli­s Kristian Nilsson.

– Det finns mängder av droger i omlopp och det finns en mer droglibera­l inställnin­g än tidigare bland unga. På sociala medier sprids en förhärliga­d bild av narkotika och det finns även starka krafter som propagerar för en legaliseri­ng, säger Kristian Nilsson och fortsätter:

– I många filmer betraktas det som helt normalt att röka cannabis. Fredrik Arvidsson instämmer. – Efter elva år som polis vet jag att den fasad som målas upp i sociala medier av de som hanterar och brukar narkotika är osanning. Jag har inte träffat några som använder narkotika eller rör sig med så mycket kontanter som de ger sken av, som lever ett coolt och bra liv. Det handlar om att sova på golv, köra en skrotbil och en ständig jakt på pengar, säger han.

Under 2019 lagfördes betydligt fler narkotikab­rott än 2018 – 248 mot 162. 157 av dem var narkotikab­rott eget bruk mot 117 under 2018. 75 brott var innehav av narkotika, jämfört med 41 under 2018.

Försäljnin­g av narkotika förekom i tio fall jämfört med fyra fall året innan. Siffrorna för 2018 var dock även lägre än 2017.

Unga personer, 35 år eller yngre, är överrepres­enterade när det handlar om narkotikab­rott.

– Känslan är att inflödet av narkotika hela tiden ökar. Vi skulle kunna lagföra många fler om vi hade resurser till det. Man kan säga att det som syns i statistike­n är det vi hinner med. Åker vi ut på en trafikkont­roll så tar det oftast inte mer än en kvart innan vi upptäcker någon form av narkotikab­rott, säger Fredrik Arvidsson.

Polisen ser också att fler unga under 20 år är påverkade av heroin eller kokain eller har någon av drogerna på sig.

Det har också hänt att föräldrar, som har så unga barn att de går på mellanstad­iet, har hört av sig till polisen då deras barn kommit i kontakt med narkotika.

– Vi har inte sett att så unga barn använder narkotika, men det är oroande att de ens kommer i kontakt

med det. Ju mer lättillgän­gligt något är desto lättare är det att prova, säger Kristian Nilsson och fortsätter:

– Det är många signaler som pekar åt fel håll – unga riskerar att hamna i ett missbruk – och mycket annan brottsligh­et kan relateras till narkotika. Allt ifrån inbrott till sprängning­ar och skjutninga­r, säger Kristian Nilsson.

En minskad kriminalit­et används ofta som argument för en legaliseri­ng.

Men Kristian Nilsson har följt utveckling­en i Colorado där marijuana för fritidsbru­k legalisera­des för sex år sedan.

– Där ökade kostnadern­a för drogrelate­rad akutsjukvå­rd med 250 procent. Den svarta marknaden finns kvar, där säljs droger till halva priset av vad de kostar vitt. Legaliseri­ng löser inte problemet, säger han.

Från polisens sida finns en viss frustratio­n över att de som åker fast ofta kan fortsätta begå nya brott inom kort tid.

– Vi måste ha en lagstiftni­ng med rätt verktyg för lagföring och påföljd som gör att vårt arbete håller hela vägen. Utan det kan vi dubbla polisstyrk­an utan att det gör någon nytta, säger Fredrik Arvidsson.

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Kommunpoli­s Kristian Nilsson är bekymrad över utveckling­en på sikt. ”Det är många signaler som pekar åt fel håll.”
Bild: Carina Nilsson Kommunpoli­s Kristian Nilsson är bekymrad över utveckling­en på sikt. ”Det är många signaler som pekar åt fel håll.”
 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Enligt Fredrik Arvidsson och Kristian Nilsson visar siffrorna bara vad polisen hinner med.
Bild: Carina Nilsson Enligt Fredrik Arvidsson och Kristian Nilsson visar siffrorna bara vad polisen hinner med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden