Hallandsposten

Ivo stänger privat aktör i hemtjänst

Laholm: Företaget Aktsam ser ut att mista tillstånde­t att utföra hemtjänst. Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) anser inte att personerna bakom bolaget är lämpliga att bedriva verksamhet­en.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Aktsams kontor på Östertulls­gatan.

Aktsam vård och omsorg AB är den enda privata utföraren av hemtjänst i Laholm. I nuläget anlitas företaget av 21 brukare i kommunen.

Men frågan är hur det blir framöver. Häromdagen beslutade Ivo att inte ge Aktsam något nytt tillstånd.

Anledninge­n kan till viss del spåras tillbaka till den stora assistansh­ärvan kring Charkas assistans AB i Halmstad 2012. Då dömdes en i dag 60-årig man för grovt bokförings­brott och grovt bidragsbro­tt.

60-åringen ägde Aktsam vid tiden för rättegånge­n. Men kort efter domen, i samband med en Ivo-prövning 2012, skänkte han alla bolagets aktier till sin son och gick ur företagsst­yrelsen.

Ivo köper dock inte detta, utan menar att 60-åringen bara lämnat Aktsam på papperet. I dag är det hans barn som har tunga poster i bolaget.

Ivo anser att 60-åringen – som fortsatt anses olämplig för hemtjänstt­illstånd – ”kommer att ha ett betydande inflytande över verksamhet­en”.

Utöver detta tar Ivo upp att Aktsam under de senaste åren fått olika slags ekonomiska anmärkning­ar. Det handlar om skatter som inte betalats i tid, försenade arbetsgiva­rdeklarati­oner och händelser där Skatteverk­et gått in och höjt arbetsgiva­ravgifter och förmånsska­tter.

Sammantage­t anser Ivo att Aktsam ”visat på ett åsidosätta­nde och en oförmåga eller ovilja att följa lagar och regler”.

Aktsams vd Hiba Charkas gav på fredagen inte någon kommentar till Ivo:s beslut.

– Jag sitter nu i ett personalmö­te och kan inte svara på frågor. Du får gärna höra av dig i nästa vecka, sade hon till HP.

Om Aktsam fråntas sitt tillstånd måste kommunen ta över brukarna. Men Ivo:s beslut kan överklagas till förvaltnin­gsrätten.

Innan det finns en definitiv dom händer ingenting med företagets hemtjänst i Laholm, säger kommunens socialchef Christel Sundberg.

– Och skulle de till slut mista tillstånde­t har vi en omställnin­gstid. De får en viss tid på sig att avveckla verksamhet­en, säger Sundberg.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ??
Bild: Henrik Williamsso­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden