Hallandsposten

Sommarspel­en gör teater i glömda rum

Laholm: Laholms sommarspel smyger in i stadens undanskymd­a skrymslen. Stadsvandr­ingen hålls i Laholms ”gömda och glömda rum”.

- Henrik Williamsso­n

Laholms årliga sommarspel finns i två varianter: antingen en ”vanlig” teaterföre­ställning eller en historisk stadsvandr­ing. 2020 är det stadsvandr­ing som gäller.

– Vi kallar den ”Gömda och glömda rum”. Några är kända, men en del är sådana som allmänhete­n annars inte har tillträde till. Vi tänker oss att det finns rum både inomhus och utomhus, säger regissören Monica Schramm hemlighets­fullt.

Det blir förmodlige­n bara den avslutande scenen vid Lagaholms slottsruin som spelas av hela ensemblen, inför hela publiken.

– Vi har sju spelplatse­r i Laholms centrum. En del av dem är trånga källarutry­mmen. Det brukar komma uppåt 80 personer på våra stadsvandr­ingar och där kan vi inte ta in alla. Publiken ska delas upp i smågrupper och få varsin ciceron, säger Monica Schramm.

De olika småförestä­llningarna har ingen röd tråd. De skildrar vitt skilda epoker i Laholm från bronsålder­stid till 1900-tal med teman som dans, litteratur och revy.

– Jag har egna idéer för varje spelplats, men tänker mig att skådespela­rna också ska få ett stort inflytande, säger Monica Schramm.

Sommarspel­en inleder arbetet med stadsvandr­ingen klockan 13 i dag, lördag, med en upptaktstr­äff på Laholms vandrarhem.

– Vi behöver en ensemble på 2030 personer och hoppas förstås att de ska dyka upp. Annars finns möjlighet att haka på senare, säger Monica Schramm.

Speldagarn­a blir tre till antalet: 26, 27 och 28 juni.

 ?? Bild: Kenny Hjälte/arkiv ?? När Laholms sommarspel gör sina stadsvandr­ingar använder de hela staden som spelplats. Bilderna är från stadsvandr­ingen 2017. I år ska flertalet scener spelas inomhus.
Bild: Kenny Hjälte/arkiv När Laholms sommarspel gör sina stadsvandr­ingar använder de hela staden som spelplats. Bilderna är från stadsvandr­ingen 2017. I år ska flertalet scener spelas inomhus.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden