Hallandsposten

Rimfrost ökar i kraft med ny insats

Trots mord och bombdåd på andra platser i landet rullar polisens Operation rimfrost vidare i södra Sverige med full kraft. Fler extraresur­ser kommer till Malmö nästa vecka när en ny insats mot stadens kriminella drar i gång.

- Daniel Kihlström/tt

Under januari har det skett flera mord och bombdåd i Uppsala, Norrköping och i Stockholms­trakten, men Malmöpolis­en är inte orolig för att resurser inom Operation rimfrost ska försvinna från södra Sverige.

– Vi har resurser, beroende på vilka kompetense­r de har, som kommer både in och ut ur rimfrost. Det är klart att vi ser på prioriteri­ngar och helheter över landet, men här nere finns det resurser med god kompetens som jag inte alls behöver vara orolig för resursmäss­igt, säger polismästa­re Stefan Sintéus, som är regional kommenderi­ngschef i syd för rimfrost.

I stället uppger Sintéus att han kommer att få mer resurser när en ny insats mot Malmös kriminella ska dra i gång. Just nu har han över 100 extra poliser till sitt förfogande genom Operation rimfrost.

– Men i början av nästa vecka kommer vi att öka det med ett större antal. Vi har tillräckli­gt med resurser för att köra de här insatserna.

Boende i staden kommer då att se betydligt fler poliser ute på gatorna i utvalda områden i Malmö. Även andra myndighete­r som Tullverket och Kronofogde­n kommer att delta i insatsen. Sintéus uppger att man nästa vecka även kommer att berätta vilka områden det handlar om.

– Det kanske låter konstigt att vi berättar om de här insatserna på förhand, men det är viktigt att medborgare­n känner en trygghet även om det kommer att bli mycket poliser på de här platserna, säger Sintéus.

Operation rimfrost har varit i gång i region Syd sedan mitten av november. Har den varit framgångsr­ik?

– Jag tycker det. Vi har gjort fina beslag och vi upplever att vi har fått ett lugnare Malmö och fått det lugnare i syd, säger Stefan Sintéus.

På en pressträff uppger Sintéus att polisen bland annat beslagtagi­t 20 vapen, knappt tre kilo sprängmede­l och 16,5 kilo narkotika i region Syd sedan starten av Operation rimfrost den 12 november.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Andy Roberts, lokalpolis­områdesche­f, och Stefan Sintéus, regional kommenderi­ngschef, håller en pressträff om Operation rimfrost i Malmö.
Bild: Johan Nilsson/tt Andy Roberts, lokalpolis­områdesche­f, och Stefan Sintéus, regional kommenderi­ngschef, håller en pressträff om Operation rimfrost i Malmö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden