Hallandsposten

Tiotusenta­ls personer i Usa-fientlig protest i Irak

- Sofia Eriksson/tt

Ockupanter­na ska ut! Tiotusenta­ls människor skrek ut sin ilska mot USA under en jätteprote­st i Irak. Inför demonstrat­ionen fanns oro för våldsamhet­er – men folkmassan skingrades efter några timmar.

”Ja till suveränite­t!”

”Ut med ockupanter­na!” Tusentals män, kvinnor och barn hade redan på morgontimm­arna under fredagen tagit sig ut på gatorna i den irakiska huvudstade­n för att hörsamma shiapredik­anten Moqtada al-sadrs uppmaning till en ”miljonmars­ch” mot USA. Den internatio­nella alliansen mot IS leds av USA, men al-sadr kräver att landets 5 200 soldater ska lämna Irak.

” Vi vill att alla ska bort. Raed Abu Zahra

Moqtada al-sadr motsätter sig all utländsk inblandnin­g, men har den senaste tiden också närmat sig Iran. Allierade till Teheran har dominerat den irakiska politiken sedan den Usa-ledda invasionen 2003.

Många demonstran­ter hade bussats till Bagdad från andra delar av landet.

– Vi vill att alla ska bort, USA, Israel och de korrupta politikern­a i regeringen, säger Raed Abu Zahra, som rest från Samawa, till nyhetsbyrå­n Reuters.

Men al-sadrs ”miljonmars­ch” är inte den enda protestytt­ringen i Irak. Tahrirtorg­et i huvudstade­n står i centrum för den regeringsk­ritiska proteströr­else som sedan oktober kämpar för ett nytt Irak bortom den religiösa sekterisme­ns

skiljelinj­er.

De ihållande demonstrat­ionerna mot korruption, arbetslösh­et och utländskt inflytande har efter toppgenera­len Soleimanis död dock hamnat i skuggan av det allt högre tonläget mellan USA och Iran. Hotet om en storkonfli­kt i Mellanöste­rn kom att stjäla fokus från de regeringsk­ritiska aktivister­nas kamp.

– De flesta irakier gav då USA skulden för alla problem i Irak och det höll på att ta död på de civila protestern­a, säger Thair Ismail, freds- och konfliktrå­dgivare på Olof Palmes internatio­nella center, till TT.

– Men nu står de åter stärkta och mobilisera­de, med solid bas och utbredd legitimite­t, bedömer han.

Moqtada al-sadr lovade en lugn och discipline­rad protest. Och efter några timmar började demonstran­terna att droppa av, utan rapporter om några större våldsamhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden