Hallandsposten

”Viruset mindre farligt än sars och mers”

Det nya virus som sprids i Kina tycks vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepide­miologen Anders Tegnell. Detta trots att det nya viruset redan hunnit ta livet av 26 personer.

- Johan Nilsson/tt

Kunskapen om det nya coronaviru­s som började spridas från Wuhan i Kina är fortfarand­e liten och uppgiftern­a är knapphändi­ga.

– Det är fortfarand­e ganska tidigt i epidemin, men av den informatio­n vi fått hittills verkar det inte ge lika många dödsfall som sars eller mers. Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhålland­evis få, om man jämför med sars och mers. Dessutom verkar de som har dött hittills redan ha varit väldigt sjuka, säger Anders Tegnell.

Men framför allt, säger han, verkar det som om att det nya viruset, med det officiella namnet 2019-ncov, inte sprids lika lätt i vårdmiljöe­r.

– Än så länge har detta virus bara resulterat i begränsad spridning i vårdmiljö, vilket är en stark indikator på att det inte är lika smittsamt som sars och mers. Dessutom säger det något om hur destruktiv­t det är för sjukvården. Om den observatio­nen håller sig är det väldigt positivt, eftersom det gör det lättare att hantera smittan, säger Anders Tegnell.

Sverige har haft misstänkta fall och ett antal patienter har varit isolerade.

– Men hittills har alla fall kunnat avskrivas. Det hade nästan varit konstigt om vi inte hade haft misstänkta fall, med tanke på hur vi reser. Den svenska sjukvården är informerad och vet vad den ska göra. Det finns rutiner, säger Anders Tegnell.

Hur tycker du att kineserna har hanterat situatione­n hittills?

– De har reagerat kraftfullt och har varit transparen­ta med omfattande informatio­nsinsatser.

Är det effektivt att isolera stora städer med miljontals invånare?

– Det får framtiden utvisa. Historiskt sett har det inte gett några långvariga effekter. Men det är möjligt att det har effekt i de här fallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden