Hallandsposten

Bekämpa ohälsosam planetvård

Tänk om vi fått frågor om hur vi kan vårda miljön på samma sätt som vi får om våra tänder? Den frågan ställer sig miljödebat­tören Palle Nielsen.

- Palle Nielsen miljödebat­tör, Knäred

HP Debatt 25/1. Om människan överlag vore ond nog att döda sin egen avkomma, då har vi ett enkelt svar på varför klimatkris­en bemöts med en skrämmande passivitet. Men lyckligtvi­s är sanningen den att vi älskar våra barn, men då är frågan: Vad håller vi på med? Är vi helt från vettet som förstör klimatet, utrotar arter och fyller hav, land och luft med gifter och avfall?

I stort sett alla miljöprobl­em har en koppling till människans brist på förmåga att samspela med naturen. Vi sitter fast i destruktiv­a mönster med överkonsum­tion och fossilbero­ende. Trots forskarnas varningar bränner vi fossil energi och konsumerar som aldrig förr. Kanske för att vi inte riktigt förstår vad det är vetenskape­n varnar oss för? Är det kunskap som saknas? Då är folkbildni­ng svaret.

SVT har påbörjat det genom sin satsning ”Rapport från 2050”. På ett lättsamt sätt går de igenom hur samhället kan se ut om 30 år. Jag hoppas att många tittar på det, för vi behöver vänja oss vid tanken på ett att ett nytt klimatsmar­t samhälle måste växa fram.

Folktandvå­rden har funnits i Sverige i över 80 år, från att förr med fasa gå till smeden för att dra ut tänder, till dagens förebyggan­de och omhänderta­gande tandvård. Vi får frågor om våra matvanor, hur vi sköter våra tänder och vilka mediciner vi tar. Varje återbesök blir en påminnelse om att vårda våra tänder och hälsa.

Tänk om vi fått frågor om hur vi kan vårda miljön på samma sätt som vi får om våra tänder? Om våra utsläpp hamnat i munnen hade hälsomedve­tna tandhygien­ister slagit larm direkt. Vad vi behöver är vardagsnär­a informatio­n vi kan relatera till.

Fram till nu har det mest varit avlägsna forskare som larmat genom media om krisen på ett sätt vi inte riktigt förstått, och därmed inte känt oss direkt hotade av. Det är synd, för medan vi fortsätter våra liv som vanligt förlorar vi ännu mer av den lilla tid vi har på oss att bromsa krisen.

Svensk tandvård har lyckats få alla samhällskl­asser intressera­de av tandhälsa och vikten av att sköta sin munhygien. Trots att problemen, precis som med klimatkris­en, ofta först visar sig efter många års vanvård har enveten folkbildni­ng lett till beteendefö­rändring. För 70 år sen var det vanligt att 20-åringar fick dra ut alla sina tänder, i dag har de flesta 12-åringar inte ens haft ett hål. Det ger hopp för framtiden. Vi kan faktiskt ta till oss informatio­n och ändra beteende.

Med samma beslutsamh­et som Folktandvå­rden en gång angrep folkets dåliga tänder måste vi själva och myndighete­rna bemöta ohälsosam planetvård med folkbildni­ng. För krisen vi står inför måste bemötas på ett sätt som speglar krisens allvar. Annars slutar det med en havererad välfärd där framtidens 20-åringar får gå till smeden när tänderna värker.

” Fram till nu har det mest varit avlägsna forskare som larmat genom media om krisen på ett sätt vi inte riktigt förstått.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden