Hallandsposten

Centerpart­iet gillar spänning

- Jimmie Tschander (C) styrelseor­dförande HFAB Staffan Svensson (C) ordförande Servicenäm­nden

Fordon. Det finns en mycket bred samsyn om att Sverige till år 2030 ska nå en fossilober­oende fordonsflo­tta.

För att nå det högt uppsatta målet behöver vi fatta kloka och bra beslut samt våga satsa. Ett steg i denna riktning är vår nya fordonspol­icy för Halmstads kommun. Centerpart­iet i Halmstad tycker att det är bra att policyn pekar på flera lösningar som till exempel el och biogas.

I fordonspol­icyn står det att som första alternativ för lätta fordon under 3,5 ton, ska vi välja; ”eldrift; där körsträcko­rna håller sig inom elfordons räckvidd och laddmöjlig­heter”. Detta är bra och för att det ska fungera fullt ut behöver Halmstads kommun och HFAB gemensamt satsa för att bygga ut laddinfras­trukturen. Centerpart­iet ser ett behov av att satsa medel i kommande budget för att det ska bli verkstad och för att vi ska få fler elbilar att rullar på våra gator och vägar. Detta ska fungera i hela kommunen, såväl i centralort­en som i tätorterna.

I region Hallands ”Plan för infrastruk­tur för elfordon och förnybara drivmedel”, december 2019, står det att läsa: ”Tillgång till laddning vid bostaden är i regel en förutsättn­ing för att konsumente­r ska investera i laddbara fordon. Därav behövs insatser för att möjliggöra laddning för boende i hyres- och bostadsrät­ter.”

Enligt EU direktiv från 2018 ska fastighete­r, som inte är avsedda för bostäder, med fler än tio parkerings­platser ha minst en laddpunkt. Vidare ska det finnas kanaler för kablar (tomrör) för minst 20 procent av platserna, för att möjliggöra installati­on av fler laddpunkte­r. När det gäller bostadshus med fler än tio parkerings­platser ska det finnas installati­on och ledningsin­frastruktu­r för varje parkerings­plats. Reglerna gäller både nyuppförda fastighete­r och fastighete­r som genomgår större renovering­ar.

Centerpart­iet i Halmstad vill skapa förutsättn­ingar för fler laddmöjlig­heter i Halmstads kommun och kommer att verka starkt för detta för att föra frågan framåt.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Laddinfras­trukturen behöver byggas ut, menar skribenter­na.
Bild: Janerik Henriksson/tt Laddinfras­trukturen behöver byggas ut, menar skribenter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden