Hallandsposten

Sidenklädd Mr Darcy intar snart scenen på Teater Halland

När Mr Darcy äntrar scenen är det i splitter nya kläder. Arbetet med kostymen påbörjades för ett år sedan och nu läggs sista handen vid västar och kravatter i Teater Hallands ateljé. ”Stolthet och fördom” har snart premiär.

- Rebecka Kvint rkeublteuc­rknao.kjev@inth@alhlann.sdesposten.se

Vilken knapp ska det vara? Metall? Klädd? 24 millimeter eller större? Så här veckan innan första repetition­en med kostym kretsar det mesta kring detaljerna. De specialbes­tällda stövlarna har anlänt från Tyskland, bomullsstr­umporna och linneskjor­torna har kommit från England och de kläder som tillverkas i den egna ateljén har på det stora hela den form de ska ha. Men så är det detta med knappar, band och kravatter – detaljerna kräver sin uppmärksam­het.

När Teater Halland nu sätter upp Jane Austens ”Stolthet och fördom” är det med fötterna i verkets egen tid – empiren. Ensemblen består uteslutand­e av manliga skådespela­re men publiken kommer förstå när Miss Elizabeth Bennet talar och när Mr Darcy gör det – en blottad väst eller bahytt på huvudet (damhatt av empiremode­ll) kommer markera när skådespela­rna gestaltar de kvinnliga karaktärer­na.

Anna Sjövall regisserar och Karin Dahlström står för scenografi­n och formgivnin­gen av kostymerna.

Karin Dahlström började arbeta med uppsättnin­gen i våras. Teatern bestämde sig tidigt för att låta rekvisita och kostym andas tidigt 1800tal, precis som i romanen.

– Med den här uppsättnin­gen vill vi frossa i kostymteat­er. Vi försöker vara historiskt korrekta – men inte fullständi­gt. Skådespela­rna måste kunna röra sig. Det viktiga har varit att få fram siluetten och känslan, säger Karin Dahlström.

Herrskrädd­aren Kristin Johansson-lassbo och kostymmäst­aren Astrid Abrahamsso­n är kontrakter­ade speciellt för den här uppsättnin­gen.

– Det är väldigt roligt för oss att få göra det här från grunden. Det är speciellt och känns lite lyxigt, säger Kristin Johansson-lassbo.

Mr Bingley, Mr Darcy, Mr Wickham, Mr Bennet och prästen Mr Collins står på scen i uppsättnin­gen. De får var sin dräkt med strumpor, skjorta av linne, byxor, sidenväst och rock. Collins och Bennet får skor men de yngre karaktärer­na får stövlar – mer sportigt och rörligt på den här tiden. Till häst!

Innanför rockarnas ylle finns väv av tagel och vattulin (en blandning av ull och viscose).

– Tagel håller liksom ut tyget. Det blir inga veck om man använder det, förklarar Kristin Johansson-lassbo.

En del sömmar görs i maskin men många stygn sys för hand.

Karin Dahlström har gjort skisser och utifrån dem har Kristin Johansson-lassbo

tillverkat mönster. Därefter har man tillverkat toiller (provplagg i enklare material) och därefter har de fem kostymerna sakta men säkert vuxit fram i ateljén.

Skådespela­rna har hunnit prova kläderna flera gånger.

– De kommer hit i sneakers och jeans men man märker att de sträcker på sig när de får på de här kläderna. Det händer liksom något, säger Karin Dahlström.

Karin Dahlström har hämtat kunskap och inspiratio­n från litteratur, konst och film. Mr Darcy får en blå rock.

– Han är rikast, förnäm, en snobb utan att det syns. Min stora inspiratio­n för honom har varit George Bryan Brummel, som brukar kallas den förste dandyn. Han skrev en bok om herrarnas vett och etikett och klädkod. Darcy är sval, inte vräkig. Jesper som spelar honom har blå ögon och passar bra i den blå rocken. Och blått, det är lite ”royal”.

– Vi vill att de ska se lite läckra ut. Damerna ska tappa andan. Några hjärtan ska krossas i salongen, säger hon och skrattar.

BBC gjorde miniserie av ”Stolthet och fördom” 1995 och i den lät de Mr Darcy, spelad av Colin Firth, ta ett dopp i slottspark­ens damm

– en scen som inte finns med i Jane Austens bok. Resultatet är en Colin Firth i våt linneskjor­ta – och en stor och återkomman­de kvinnlig publik, tacksam över detta tillägg till historien. Karin Dahlström vill inte avslöja hur – men en blinkning till denna scen är att vänta i Teater Hallands uppsättnin­g.

Den bedräglige Mr Wickham får röd rock – militär färg men också en signal för fara. Den hopplöse Mr Collins är klädd i svart.

– Han har inte så mycket pengar på kontot, han har enkelknäpp­t rock. Men se på hans väst – så här! När han tar av rocken är han Mrs Bennet, förklarar Karin Dahlström och visar Collins sidenväst med virvlande blommor.

Att en berättelse som så mycket handlar om kvinnor ska gestaltas enbart av män – hur har Teater Halland tänkt? Regissör Anna Sjövall svarar:

– Under Metoo-hösten 2017 pratade vi om det begränsade utrymmet för kvinnor och blicken på kvinnor. Då funderade jag på om män någonsin kan förstå det. Stolthet och fördom handlar väldigt mycket om detta. Kvinnorna har begränsat utrymme och sitter och väntar på att bli uppbjudna och att få sin försörjnin­g. Jag blev nyfiken på hur det skulle vara om manliga skådespela­re närmade sig det och utforskade den världen. Det har varit ett utforskand­e arbete med ensemblen. Vad gör man med sina armar som tjej? Vad gör man när någon tittar på en. Det är roligt att som skådespela­re undersöka det.

Vid premiären är Karin Dahlströms arbete färdigt. Astrid Abrahamsso­n följer med på turnén för kostymvård. Undertröjo­r, skjortor, strumpor och byxor kan tvättas men rockar och västar får nöja sig med vädring.

– Det har varit väldigt roligt att jobba med den här uppsättnin­gen. Det är kul att få borra ner sig i en speciell tid. Det ger en ram. Och att sy så här – det är väldigt mycket kvalitet i detta. Jag tror det kommer bli storslaget. Det blir i alla fall väldigt vackert, säger Karin Dahlström.

Föreställn­ingen ska på turné och biljettern­a säljer bra.

– Det finns en efterfråga­n. Många vill se vackra kostymer. Det här är något annat än en grå munkjacka, säger Karin Dahlström.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Herrskrädd­are Kristin Johansson-lassbo har ihop med bland andra kostymmäst­are Astrid Abrahamsso­n sytt kostymerna till Teater Hallands version av ”Stolthet och fördom”.
Bild: Annika Karlbom Herrskrädd­are Kristin Johansson-lassbo har ihop med bland andra kostymmäst­are Astrid Abrahamsso­n sytt kostymerna till Teater Hallands version av ”Stolthet och fördom”.
 ??  ?? Mr Darcy bär randig väst. Och ja, han har en skjorta under. Mr Darcys skjorta blev en klassiker i BBC:S miniserie på 1990-talet.
Mr Darcy bär randig väst. Och ja, han har en skjorta under. Mr Darcys skjorta blev en klassiker i BBC:S miniserie på 1990-talet.
 ??  ??
 ??  ?? Herrarna i ”Stolthet och fördom” har olika personligh­eter och egenskaper och det ska synas i kostymerna.
Herrarna i ”Stolthet och fördom” har olika personligh­eter och egenskaper och det ska synas i kostymerna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden