Hallandsposten

Jan-owe Wikström: Hammers – ett levande bevis för att 1 + 1 visst kan bli 3

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Halmstad Hammers leder Allettan södra när halva serien är spelad. Före Troja Ljungby. Före Nybro. Före Mariestad. Före Huddinge. Smaka på den! Tidigare har det varit serieledar­en som har kommit till Halmstad arena för att möta Hammers. Nu är det gästerna som kommer till Halmstad för att möta serieledar­en. Jisses!

– Det är sjukt kul. Samtidigt som vi ska vara ödmjuka måste vi ju få glädjas åt vad vi har uträttat så här långt. Men vi är för den skull inte nöjda utan mycket vill ha mer. Jag sa när jag kom hit att det tar tre år att bygga ett lag, men fem minuter att rasera det. Och efter att första och andra året ha tappat alla tongivande spelare och tvingats börja om har vi nu hittat rätt när våra egna produkter har vuxit, samtidigt som nyförvärve­n har lyft laget, säger tränaren Fredrik Johansson.

Det borde rimligtvis inte hålla i längden, men vad som är rimligt eller troligt är ord som Hammers gång på gång har ställt på ända den här säsongen.

För ett lag som, både ekonomiskt och meritmässi­gt, ligger ljusår efter många av konkurrent­erna ska inte kunna hålla till i toppen. Inte med fem Shl-matcher och 30 allsvenska matcher ihop där andra klubbar samlar SHL-, allsvenska matcher på hög

Men de där siffrorna skiter Hammers fullständi­gt i med spelare vars självförtr­oende boostar för varje match.

Hammers har helt enkelt ett levande bevis för att 1 + 1 visst kan bli 3. Att på pappret kanske inte de allra bästa spelarna, genom tydlighet, disciplin, stenhårt jobb och viljan att bli bättre, också kan bli en ofantligt mycket starkare lagmaskin.

” Hammers leder Allettan, men kan fortfarand­e slå ur underläge eftersom alla förväntar sig att bubblan snart spricker. Och hur många serieledar­e är det förunnat?

Jag träffade Bengt ”Benga” Johansson i onsdags. Inte enbart Sveriges störste handbollsl­edare genom tiderna utan en av landets största idrottsled­are någonsin.

Han poängterad­e gång på gång hur mycket trivsel, gemenskap, att ge ansvar och skapa möjlighete­r för att utvecklas, både som idrottsman/kvinna och människa, betyder för ett lagbygge. Och visst har väl Fredrik Johansson anammat det där. Eller?

– Jo, faktiskt. Han har alltid varit en förebild för mig så den första jag ville träffa när jag kom till Halmstad var Benga. Och genom Ants Pärna fick jag också det, där vi pratade om hur man leder och bygger ett lag, avslöjar Fredrik.

Hammers leder Allettan, men kan fortfarand­e slå ur underläge eftersom alla förväntar sig att bubblan snart spricker och hockeysaga­n landar i verklighet­en. Och hur många serieledar­e är det egentligen förunnat?

– Inte oss emot. Jag tror knappt att vi har haft oddsen med oss i någon match, men vi älskar att vara underdogs, säger Johansson.

Men framgången har alltid ett pris. Även om Hammers blir attraktivt att komma till får också de större klubbarna med de större resurserna upp ögonen för spelarna och är jag övertygad om – tränaren Fredrik Johansson.

Då handlar det om att näringsliv­et och inte minst – Halmstadbo­rna visar att de vill ha ett hockeylag högt upp i hierarkin.

Och en chans att då visa det är de kommande Superslant­enmatchern­a mot först Nybro i eftermidda­g och sedan Troja Ljungby måndagen den 10 februari. Då är det fritt inträde x 2, där företagen dock inte behöver slanta upp mer än 4 000 kronor totalt.

Men med tanke på att Troja Ljungby i höstas lockade snudd på fullt hus är allt under 3 000 på lördag eftermidda­g en besvikelse. För vi snackar ju faktiskt om ettan, serieledar­en i Allettan södra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden