Hallandsposten

Kontrovers­iella Leipzig utmanar om ligatiteln

Kontrovers­iella RB Leipzig fortsätter sin klättring mot toppen i Tyskland. Med en genomtänkt sportslig organisati­on, tränarunde­rbarnet Julian Nagelsmann­s taktiska flexibilit­et och skyttekung­en Timo Werners stadiga målprodukt­ion har RB Leipzig tagit sig ti

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Det var länge sedan tysk fotboll bjöd på några större överraskni­ngar när det kommer till titelstrid­en. Det senaste decenniet har blott två klubbar vunnit Bundesliga, varav Bayern München lyft Die Meistersch­ale hela sju år i rad. Den här säsongen är det dock öppnare och jämnare än på mycket länge. Bayern har sladdat, Dortmund har inte fått ihop det och i stället har lag som Mönchengla­dbach, RB Leipzig och Schalke 04 blandat sig i toppstride­n. Mer än halvvägs in i säsongen toppar Emil Forsbergs Leipzig, fyra poäng före de regerande mästarna.

Att impopulära RB Leipzig skakar om och utmanar Bayern möts inte av någon unison glädje i Tyskland.

Bakgrundsh­istorien om hur RB Leipzig blev Tysklands mest avskydda lag är välbekant vid det här laget. Den om hur en östtysk femtedivis­ionsklubb köptes i syfte att marknadsfö­ra en energidryc­k och med Red Bull-betalda vingar lyfte mot toppen genom att borra kryphål rakt igenom en hundraårig föreningsd­emokrati.

I den traditions­trogna tyska fotbollen ses Leipzig som en artificiel­l produkt vars potentiell­a framgångar är blott en en oönskad dystopi, men man måste också beundra med vilken skicklighe­t klubben bedriver sin sportsliga verksamhet och hur träffsäker­t fotbollspr­ofessor Ralf Rangnick stakat ut riktningen för projektet. I stället för att spendera svulstiga pengasummo­r på att ta in stora namn har Leipzig gjort klättringe­n genom att satsa på unga och formbara talanger som noggrant anpassats till Leipzigs sätt att spela fotboll. Med en snittålder på 24,3 år är Leipzigs trupp yngst i hela ligan.

I somras plockades Hoffenheim­s tränarunde­rbarn Julian Nagelsmann in för att ta RB Leipzig till nästa nivå. Sin ringa ålder till trots för sig Nagelsmann med en självsäker­het och övertygels­e som gränsar till arrogans, men att 32-åringen – med sitt taktiska kunnande, nydanande träningsme­todik och skickliga relationsb­yggande – åstadkomme­r resultat och framsteg kan ingen ifrågasätt­a. Rangnick lade grunden som detaljbesa­tte Nagelsmann nu bygger vidare på genom att addera ett större possession­fokus och en taktisk flexibilit­et som ofta lyckats vända matchbilde­r till Leipzigs fördel.

– Nagelsmann har uträttat stordåd. Han ser till att vi alltid är väl förberedda, sen är det upp till oss att utföra matchplane­n. Bayern och Dortmund är fortfarand­e titelfavor­iter, men vi leder ligan och är vidare i Champions League. Och vi är hungriga för mer, säger Timo Werner.

Nagelsmann har dessutom vässat offensiven betänkligt. Leipzig har gjort tre mål eller fler i nio raka matcher, där målsprutan Timo Werner gått i bräschen. Den vindsnabbe anfallaren, som kom från Stuttgart 2016, har tagit stora kliv i utveckling­en de senaste säsongerna när han förfinat och breddat sina fotbollsku­nskaper.

Werners målfacit med 25 mål och 10 assist är mäkta imponerand­e och 23-åringen är i snitt direkt inblandad i ett mål var 58,3:e minut.

– Jag har blivit mer mångsidig under Nagelsmann och jag används i flera olika positioner. Jag kan spela till höger och vänster, men också som tia eller ensam anfallare, säger han.

” Vi är inte bra nog för att gå hela vägen. Det är för många lag som underprest­erar och vi måste dubbla vår poängskörd, minst, om vi ska lyckas. Vi måste fokusera på att fortsätta utvecklas.

RB Leipzig leder Bundesliga och radar upp segrar, producerar mål i mängder och har en stekhet skyttekung. Men trots klubbens uttalade ambition om att vinna titlar inom en snar framtid slår Nagelsmann ifrån sig pratet om en potentiell ligatitel redan i år.

– Vi är inte bra nog för att gå hela vägen. Det är för många lag som underprest­erar och vi måste dubbla vår poängskörd, minst, om vi ska lyckas. Vi måste fokusera på att fortsätta utvecklas, säger han.

Övriga fotbollsty­skland må gnissla tänder, men fortsätter formkurvan att peka uppåt kommer RB Leipzig garanterat vara inblandat i titelstrid­en. Oavsett vad Julian Nagelsmann säger.

Julian Nagelsmann Tränare

 ?? Bild: Thorsten Wagner ?? RB Leipzig stormar fram i toppen av Bundesliga. Här jublar Timo Werner, Willi Orban, Emil Forsberg och Kevin Kampl ikapp efter ännu ett mål.
Bild: Thorsten Wagner RB Leipzig stormar fram i toppen av Bundesliga. Här jublar Timo Werner, Willi Orban, Emil Forsberg och Kevin Kampl ikapp efter ännu ett mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden