Hallandsposten

Brexit till trots: Handeln fortsätter som vanligt

Natten till lördag tar Storbritan­nien ett tyst kliv ut ur EU. Den som bor i, reser till eller handlar med landet kommer inte att märka någon skillnad. Men det kan vara bra att börja förbereda sig på övergångsp­eriodens slut.

- Mattias Mächs/tt

Månadsskif­tet januari–februari blir historiskt då Storbritan­nien som första land lämnar det europeiska samarbete som Winston Churchill var med om att inspirera till för över 70 år sedan.

Det har tagit tre och ett halvt år att få igenom skilsmässa­n efter brexitomrö­stningen 2016. Två premiärmin­istrar har fallit av längs den skakiga vägen.

Men tack vare övergångsr­egler blir det ett städat avsked. Storbritan­nien kommer i praktisk bemärkelse att fortsätta betraktas som och agera som en Eu-medlemssta­t, åtminstone under hela 2020.

De runt 100 000 svenskar som bor i Storbritan­nien kan därför fortsätta sina liv som vanligt, med samma rättighete­r att arbeta, studera och pensionera sig i landet. Svenska ambassaden uppmanar dem dock att redan nu ansöka om det uppehållst­illstånd som kommer att behövas när övergångsp­erioden löper ut.

Även handeln med landet kommer att fortsätta som vanligt under övergången. Närmare sex procent av den svenska exporten går till Storbritan­nien och utbytet ska kunna flyta på då landet fortfarand­e kommer att betraktas som en del av EU:S inre marknad.

Det finns visserlige­n inga garantier för att även icke Eu-länder kommer att fortsätta behandla Storbritan­nien som ett Eu-land. I teorin skulle det kunna innebära att svenska företag som till exempel har produktion på brittisk mark och säljer till ett tredje land utanför unionen kan ställas inför nya kontroller eller tullar.

Men troligast är att länder som

USA, Kina och Japan kommer att följa EU:S uppmaning att fortsätta se på Storbritan­nien som ett EUland under övergångsp­erioden, enligt regeringsk­ansliets bedömning.

Svenska företag som bara har erfarenhet av att handla på EU:S inre marknad gör dock klokt i att börja förbereda sig på eventuella förändring­ar man kan ställas inför senare.

Den brittiska regeringen har gjort klart att man inte vill förlänga den övergångsp­erioden som i nuläget är tänkt att vara till årsskiftet.

Det innebär att man bara har elva månader på sig att spika hur den framtida relationen med EU ska se ut – inklusive att förhandla fram ett grundlägga­nde frihandels­avtal. Även om man kommer överens om att inte tillämpa tullavgift­er så kommer någon form av tullkontro­ller behövas.

Den enda tydliga skillnaden efter utträdet på lördag är att Storbritan­nien inte längre får vara med och bestämma i EU. Landets representa­tion i exempelvis ministerrå­det och Eu-parlamente­t upphör.

Under övergångsp­erioden är alltså britterna bundna av EU:S regler, utan att kunna påverka dem.

 ??  ?? Ledamoten Richard Corbett håller upp en halsduk under britternas sista dag i Eu-parlamente­t i onsdags.
Ledamoten Richard Corbett håller upp en halsduk under britternas sista dag i Eu-parlamente­t i onsdags.
 ??  ?? Brexitmots­tåndaren Steve Bray.
Brexitmots­tåndaren Steve Bray.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden