Hallandsposten

”Fraemling” visas bara en gång i Halland

I går visades ”Fraemling” på Doc Lounge på Teater Halland i Varberg – den hittills enda chansen att se dokumentär­en på hemmaplan i Halland.

- Martin Erlandsson

Den halländske regissören Mikel Cee Karlsson är besviken på att guldbaggen­ominerade ”Fraemling” inte har visats på vanliga biografer i Halland, trots att den delvis utspelar sig där och handlar om en hallänning.

”Om alla filmer främst ska prioritera­s utifrån sin kommersiel­la potential, snarare än vad de bidrar med till samhällsdi­skussionen, så är det en oroande utveckling. En utveckling där underhålln­ingsvärde går före fördjupnin­g och komplexite­t”, skriver han i ett mejl.

Mikel arbetade i över fem år med filmen om sin vän Mathias, som plötsligt dog under inspelning­en.

” Det ligger i deras uppdrag. Ett uppdrag som jag uppmanar att de tar på allvar.

Mikel Cee Karlsson

”Med den här filmen ville vi beskriva vad som faktiskt händer med en människa som hamnar in i en värld av hot, utpressnin­g, våld och organisera­d brottsligh­et. Hur det ser ut ur ett mänskligt perspektiv, bortom den stora mängd bilder av kriminalit­et och våld som produceras med målet att underhålla”, berättar Mikel och fortsätter:

”Fraemling är producerad med skattepeng­ar och har fått stöd av Svenska filminstit­utet, precis som de biografer som förväntas ta ansvar för att visa dessa filmer. Det ligger i deras uppdrag. Ett uppdrag som jag uppmanar att de tar på allvar.”

”Fraemling” har rekommende­rats av Ekobrottsm­yndigheten. Den visas för de intagna på anstalten Österåker den 5 februari och i Riksdagen den 12 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden