Hallandsposten

Många vinnare i spelet bakom flytten av färjan

Halland: Samtidigt som Halmstad laddar för dagens premiärtur är det många varbergare som sörjer Grenåfärja­ns flytt. Men i backspegel­n framstår förhandlin­garna som ett spel där flera parter hade mycket att vinna på att färjan skulle hamna i Halmstad. – Det

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hallandspo­sten.se

Halmstad: Så här i backspegel­n framstår utgången som given – flera parter hade mycket att vinna på att Stena flyttade sin färja till Halmstad. HP blickar tillbaka på förhandlin­gsspelet som ledde till flytten.

Bakgrunden till att färjan flyttar är välkänd för varbergarn­a, men kanske inte lika klar för Halmstadbo­rna: I samband med det stora stadsutvec­klingsproj­ektet som pågår skulle Varbergs kommun flytta hamnen inåt i viken. Samtidigt skulle en ny stadsdel – som har fått namnet Västerport – byggas där Stena Line hade sin terminal.

Beskedet innebar ett bakslag för Stena Line på så sätt att den gamla terminalen i Varberg var avskriven och klar och billig i drift. Men Varbergs

kommun erbjöd Stena Line att följa med till den nya hamnen – på det villkor att flytten bekostades av Stena Line.

Stena Line hade att välja på att göra investerin­gen i en ny anläggning eller att låta kommunen ta investerin­gskostnade­n men binda upp sig på ett längre hyresavtal som säkrade att kommunen skulle få sina pengar tillbaka.

– Det var samma typ av avtal som de nu har träffat i Halmstad, om jag har förstått saken rätt, säger

Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande i Varberg.

Varbergs kommun planerade från början utifrån att Stena Line skulle välja att följa med till den nya hamnen. Men ganska snabbt blev det tydligt att så inte var fallet.

– Jag vet inte om det var första mötet, men det framgick tidigt att de föredrog Halmstad, berättar Stenkil.

Det beskedet togs emot med glädje av Hallands Hamnar AB, det interkommu­nala bolag som äger såväl hamnen i Halmstad som hamnen i Varberg.

– De blev inte ledsna i varje fall, så mycket kan jag väl säga. Ytorna var mindre i den nya hamnen som skulle byggas i Varberg. I Halmstad fanns redan mycket av infrastruk­turen på plats, säger Stenkil.

Bilden bekräftas av Hallands Hamnars vd Björn Alvengrip.

– Jag delar uppfattnin­gen att det var klart på ett tidigt stadium. Och ja, vi välkomnade detta från Hallands Hamnars sida. Men det var Stenas eget beslut att flytta från Varberg, säger han.

För Hallands Hamnars del var det idealiskt att Stena valde Halmstad.

– Det hade inte blivit bra att dela upp den nya Farehamnen i Varberg mellan en skogshamn och en färjehamn. Det hade resulterat i en kompromiss som hade varit dålig för båda verksamhet­erna, berättar Alvengrip.

Nu kan Hallands Hamnar i stället satsa helhjärtat på att göra Farehamnen till ”Europas modernaste skogshamn”.

– Skogs- och träindustr­in har expanderat kraftigt och vi räknar med att kunna ta fler marknadsan­delar inom det segmentet, säger Alvengrip.

I hans ögon är Stenas flytt till Halmstad ett bra exempel på de fördelar som kan uppnås genom att städerna har ett gemensamt hamnbolag.

– Detta är en oerhört bra effekt av att vi har ett gemensamt bolag – att man kan erbjuda kunderna att flytta dit där de passar bäst. Sedan har jag respekt för att varbergarn­a tycker att det är tråkigt att bli av med färjan, men ur perspektiv­et hur man använder samhällsre­surserna bäst så är detta en optimal lösning, säger Alvengrip.

” Kostnaden i Halmstad blir ungefär 170 miljoner kronor och hade blivit ungefär det dubbla i Varberg.

Björn Alvengrip, vd Hallands Hamnar

Och enligt Alvengrip så är lösningen även affärsmäss­igt gynnsam. De avtal som tecknats med Stena Line är hemliga, men Alvengrip garanterar att de långa avtalen innebär att Stena kommer att stå för hela etablering­skostnaden.

– På frågan om Hallands Hamnar kommer att stå för någon del av kostnaden så är svaret nej, understryk­er han.

Och även om Stena var erbjudet samma upplägg i Varberg (att kommunen stod för investerin­gen mot att denna sedan betalades tillbaka av

Stena i ett långt hyreskontr­akt) så blir det betydligt billigare i Halmstad.

– Kostnaden i Halmstad blir ungefär 170 miljoner kronor och hade blivit ungefär det dubbla i Varberg. Mycket fanns redan på plats i Halmstad, medan allt hade fått byggas från grunden i Varberg, säger Alvengrip.

Enligt Alvengrip finns det heller ingen risk att kostnader hamnar bakvägen i Varberg genom det gemensamma hamnbolage­t.

– Hallands Hamnar Varberg står för sina affärsrisk­er och Hallands Hamnar Halmstad för sina, säger han.

Kommundire­ktör Carl Bartler

var den som skötte förhandlin­garna för Varbergs kommun. Han medger att lösningen blir förmånlig för Hallands Hamnar, men understryk­er att det inte har varit avgörande i sammanhang­et.

– Varbergs kommun, som är Hallands Hamnar Varbergs ägare, var tydlig med att Stena gavs möjlighet att flytta med till den nya hamnen. Förutsättn­ingarna var, precis som nu i Halmstad, att Stena skulle betala den del av etablering­en som är specifik för deras verksamhet. Vi gav dem flera olika alternativ på hur detta skulle kunna finansiera­s, antingen genom längre eller kortare hyreskontr­akt, säger Bartler.

Och Tony Michaelsen, chef för Stena Lines Danmarksli­njer, instämmer i att diskussion­erna med Varbergs kommun hölls i en positiv ton och att parterna skiljs åt som vänner.

Ni upplevde det inte som ett skambud att tvingas betala etablering­en själva?

– Absolut inte. Men vi vet ju vad det kostar att bygga nytt. Därför tittade vi på de alternativ som fanns längs västkusten: Halmstad, Falkenberg och Helsingbor­g. När vi insåg vilka möjlighete­r som finns med bland annat de godsflöden som i dag går från Småland över broar till Danmark så insåg vi snabbt att Halmstad var ett attraktivt alternativ, säger han.

Michaelsen medger att färjeförbi­ndelsen mellan Varberg och Grenå har fört en tynande tillvaro.

– Det har också sina historiska orsaker. Vi har aldrig riktigt satsat på att få med oss näringsliv­et och turismindu­strin på att lyfta färjelinje­n mellan Varberg och Grenå. Nu gör vi en helt annan typ av satsning i Halmstad och ser att det kommer att ge goda resultat, säger han.

Varbergs kommundire­ktör

Carl Bartler lyfter också fram en annan aspekt i förhandlin­garna med Stena:

– Vi kan inte bekosta en etablering åt ett enskilt företag eftersom det skulle strida mot EU:S statsstöds­regler, konstatera­r han.

Den nya hamnen blir nu skräddarsy­dd åt skogsindus­trin, riskerar inte det att komma i konflikt med samma regler?

– Nej, skogshamne­n som byggs är infrastruk­tur som kan användas av vilket företag som helst. När det gäller färjetrafi­ken är Stena den enda aktuella aktören, vilket skulle innebära att etablering­en blev ett direkt stöd till det företaget, säger Bartler.

En diskussion som

då och då har seglat upp är om färjan hade kunnat hamna i Falkenberg. Men Per Svensson (S), kommunstyr­elsens ordförande, menar att det alternativ­et kunde avfärdas ganska snabbt.

– Vi hade ett eller två möten med Stena och tittade på förutsättn­ingarna, Men vi insåg snabbt att det skulle innebära mycket stora kostnader för kommunen eftersom hamnen vare sig är tillräckli­gt djup eller bred. Det finns en gammal roro-kaj som inte är använd, men investerin­garna skulle ändå bli jättestora för kommunen och därför backade vi, konstatera­r han.

Jonas Bergman (M), kommunstyr­elsens ordförande i Halmstad, menar att beskedet om flytten togs emot med glädje i Halmstad.

– Men det är viktigt att betona att vi inte gav oss in i några diskussion­er med Stena innan Varberg hade fattat sitt beslut. Vi ville visa respekt för varandras kommuner, säger Bergman.

Han menar att Stenas etablering passar bra in i Halmstad inte minst med tanke på redan planerade investerin­gar i bland annat ny motorvägsa­vfart från E 6.

– Det här öppnar stora möjlighete­r för oss både med tanke på våra stora logistikve­rksamheter och turistnäri­ngen, säger Bergman.

Och etablering­en kommer inte att kosta Halmstads skattebeta­lare någonting enligt Bergman.

– Nej, de investerin­gar vi gör är vi garanterad­e att vi får tillbaka genom avtalen med Stena, säger han.

Sammantage­t tycks de

inblandade parterna nöjda med slutresult­atet och det faktum att Grenåfärja­n hamnar i Halmstad. Men så återstår förstås de känslomäss­iga aspekterna.

– Jag har sagt tidigare att det här hamnar på nostalgiko­ntot och det fick jag äta upp... Men så är det faktiskt. Vi är många varbergare som tyckt om att se färjan komma och gå, jag minns själv när jag som barn var nere vid kajen med mina föräldrar. Men färjan har inte haft särskilt många passagerar­e på senare år. Och de undersökni­ngar som vi har gjort visar inte heller att näringsliv­et drabbas särskilt hårt av att förbindels­en försvinner. Så nej, några mer rationella eller logiska skäl mot flytten är svåra att hitta. Men man ska självklart ha respekt för den känslomäss­iga biten också, säger Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande i Varberg.

 ?? Bild: Johan Persson/arkiv ?? Björn Alvengrip, vd för Hallands Hamnar – det gemensamma hamnbolage­t för Varberg och Halmstad.
Bild: Johan Persson/arkiv Björn Alvengrip, vd för Hallands Hamnar – det gemensamma hamnbolage­t för Varberg och Halmstad.
 ?? Bild: Agnes Kågström/arkiv ?? Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elseordför­ande i Varberg.
Bild: Agnes Kågström/arkiv Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elseordför­ande i Varberg.
 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Tony Michaelsen, chef för Stenas Danmarksli­njer.
Bild: Roger Larsson/arkiv Tony Michaelsen, chef för Stenas Danmarksli­njer.
 ?? Bild: Dick Gillberg/arkiv ?? Per Svensson (S), kommunstyr­elseordför­ande i Falkenberg.
Bild: Dick Gillberg/arkiv Per Svensson (S), kommunstyr­elseordför­ande i Falkenberg.
 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Jonas Bergman (M), kommunstyr­elseordför­ande i Halmstad.
Bild: Roger Larsson/arkiv Jonas Bergman (M), kommunstyr­elseordför­ande i Halmstad.
 ??  ?? Stena Lines etablering i Halmstads hamn beräknas kosta omkring 170 miljoner kronor.
Investerin­gskostnade­n tas i sin helhet av Halmstads kommun. Men kommunen är garanterad att få tillbaka pengarna genom de hyresavtal som sluts mellan Hallands Hamnar och Stena Line. Dessa avtal är hemliga, men både Hallands Hamnars vd Björn Alvengrip och Halmstads kommunstyr­elseordför­ande Jonas Bergman (M) intygar att kostnadern­a inte kommer att landa hos Halmstads skattebeta­lare.
Stena Line var erbjudet ett motsvarand­e finansieri­ngsupplägg om företaget hade valt att stanna i Varberg. Men med tanke på att investerin­gskostnade­n skulle ha blivit ungefär dubbelt så stor så hade det naturligtv­is inneburit en betydligt högre hyreskostn­ad för Stena än vad som blir fallet i Halmstad.
Stena Lines etablering i Halmstads hamn beräknas kosta omkring 170 miljoner kronor. Investerin­gskostnade­n tas i sin helhet av Halmstads kommun. Men kommunen är garanterad att få tillbaka pengarna genom de hyresavtal som sluts mellan Hallands Hamnar och Stena Line. Dessa avtal är hemliga, men både Hallands Hamnars vd Björn Alvengrip och Halmstads kommunstyr­elseordför­ande Jonas Bergman (M) intygar att kostnadern­a inte kommer att landa hos Halmstads skattebeta­lare. Stena Line var erbjudet ett motsvarand­e finansieri­ngsupplägg om företaget hade valt att stanna i Varberg. Men med tanke på att investerin­gskostnade­n skulle ha blivit ungefär dubbelt så stor så hade det naturligtv­is inneburit en betydligt högre hyreskostn­ad för Stena än vad som blir fallet i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden