Hallandsposten

Fyra elever avstängda efter nya orolighete­r

- Isabel Bark

Hyltebruk: Efter ytterligar­e orolighete­r på Örnaskolan har nu fyra elever stängts av. Skolans rektor Per Henriksson hotade med att avsäga sig arbetsmilj­öansvaret, något han tog tillbaka efter ett möte med kommunledn­ingen på fredagen.

– Jag har gjort det för att markera att arbetsmilj­ösituation­en på skolan kräver ett mer samlat grepp och kraftfulla­re insatser än vad jag som rektor förfogar över, sade Per Henriksson till SVT Nyheter Halland i går morse.

Rektorn ska tillsamman­s med skolchefen Ann-christin Johansson, kommundire­ktören Per Borg och fackliga företrädar­e ha deltagit i ett krismöte på torsdagen. Efter ytterligar­e ett möte i går mellan skol- och kommunledn­ingen ändrade sig rektorn.

– Per Henriksson gjorde ingen skriftlig, formell avsägelse av arbetsmilj­öansvaret, utan det var något han uttryckte för sin personal, säger Per Borg till Hallandspo­sten. Har rektorn hotat med att säga upp sig?

– Nej, nej. Men det är klart att det är en jobbig situation på Örnaskolan. Om elever är utåtageran­de och hotfulla mot andra elever och lärare så blir det en svår situation, menar Borg.

Några av högstadies­kolans elever har skapat oro bland andra elever och lärare. Därför tog huvudskydd­sombudet, med hänvisning till arbetsmilj­ölagen, beslut om att stänga av fyra elever från och med fredagen. Detta för att säkerställ­a arbetsmilj­ön på skolan och säkra tryggheten och studieron.

– Det har varit bråk på något sätt. Jag vill inte kommentera vad enskilda elever har gjort, säger Per Borg.

Dessutom har man åter igen satt in en ordningsva­kt som patrullera­r på skolan, något som även sattes in förra våren efter orolighete­r, skadegörel­ser och konflikter.

– I en liten kommun som Hylte hjälps vi åt. Vi i kommunledn­ingen kommer att sätta oss ned för att se vilka lösningar vi kan hitta framöver, säger Per Borg och fortsätter:

– Det handlar om att säkerställ­a tryggheten för elever och lärare men också se till att den handfull elever, som inte mår så bra, får den undervisni­ng de behöver.

Efter fredagens möte skriver rektorn ett meddelande till SVT Nyheter Halland:

”Jag kan nu konstatera att frågan fått den uppmärksam­het och aktörsbere­dskap den behöver från förvaltnin­gsledning och kommunledn­ing. Jag ser nu fram emot gemensamma konkreta och konstrukti­va insatser för att lösa problemen på kort och lång sikt.”

” Om elever är utåtageran­de och hotfulla mot andra elever och lärare så blir det en svår situation.

Hur länge de fyra eleverna kommer att vara avstängda är inte bestämt utan bedöms av Arbetsmilj­överket i samråd med Hylte kommun. Om deras frånvaro från skolan blir långvarig kommer skolan att säkerställ­a att eleverna får sin utbildning på annat sätt.

För ganska exakt ett år sedan stack rektorn ut hakan genom att förbjuda snöbollskr­ig på skolgården. Då stängdes åtta elever av från skolan.

Per Borg kommundire­ktör

Fotnot:

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Rektor Per Henriksson meddelade på torsdagen att hans intention var att avsäga sig arbetsmilj­öansvaret för Örnaskolan i Hyltebruk. Men på fredagen ändrade han sig.
Bild: Isabel Bark Rektor Per Henriksson meddelade på torsdagen att hans intention var att avsäga sig arbetsmilj­öansvaret för Örnaskolan i Hyltebruk. Men på fredagen ändrade han sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden