Hallandsposten

Första svenska fallet av coronaviru­s bekräftat

Ett första fall av det nya coronaviru­set har bekräftats i Sverige. Den smittade kvinnan landade för en vecka sedan – och började hosta i tisdags. Nu hålls hon isolerad.

- TT

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, hade besökt den drabbade staden Wuhan i Kina. När hon kom hem till Sverige var hon symtomfri.

I tisdags fick hon hosta. På torsdagen ringde hon vården – och isolerades snabbt på infektions­kliniken på Länssjukhu­set Ryhov i Jönköping.

– Det som är väldigt glädjande i detta är att kvinnan inte är allvarligt sjuk, utan stabil och mår väl, säger smittskydd­släkare Malin Bengnér vid en presskonfe­rens.

Strax efter lunch på fredagen konstatera­de Folkhälsom­yndigheten­s laboratori­um att kvinnan drabbats av det nya coronaviru­set.

En kartläggni­ng av hennes kontakter visar att kvinnan inte har utsatt andra i Sverige för risk att smittas, enligt Folkhälsom­yndigheten.

– Hon har agerat på ett föredömlig­t sätt. Hon har haft kunskap om sjukdomen och när hon har fått symtom har hon kontaktat sjukvården, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelninge­n för mikrobiolo­gi på Folkhälsom­yndigheten.

De två senaste veckorna har myndighete­n analyserat prover från drygt 20 personer som har vistats

i drabbade områden i Kina och fått luftvägssy­mtom.

Fallet var inte oväntat, enligt statsepide­miolog Anders Tegnell vid Folkhälsom­yndigheten.

– Det här var någonting vi såg komma. Det har ju hänt i ett ganska stort antal länder redan, säger Anders Tegnell till TT.

– Vi trodde väl kanske att vi skulle vara relativt skyddade eftersom vi inte har så många resenärer till det här området från Sverige, men både vi och sjukhusen är välövade så det finns all anledning att tro att det ska fungera även den här gången, säger han.

I Sverige får mellan fem och tio

procent influensa varje år. Tegnell bedömer att coronaviru­set kommer att ligga nära en vanlig influensa i farlighet och varaktighe­t, om man inte lyckas begränsa spridninge­n.

– Nu gör ju kineserna heroiska insatser för att begränsa spridninge­n, men vi vet ju ännu inte om det går.

Folkhälsom­yndigheten har inte någon prognos för hur många som kan drabbas av viruset i Sverige.

– Vi kommer inte bli förvånade om det dyker upp ytterligar­e några enskilda fall, säger Karin Tegmark Wisell.

Även Anders Tegnell tror att många kan komma att drabbas första året.

– Det här är en ny sjukdom som ingen i befolkning­en har någon immunitet emot, säger han.

Att Sverige nu har fått sitt första fall, och därmed en möjlighet att studera viruset på nära håll, tror inte Anders Tegnell kommer att ha någon avgörande betydelse.

– Jag är inte virolog, men jag tror inte att man kan lära sig jättemycke­t om ett virus bara genom att studera det, utan man måste se hur det uppträder i en befolkning. Där har ju kineserna varit mycket öppna och delat med sig av de data som finns.

Kungsbacka kommun meddelar att två elever och en lärare från Elof Lindälvs gymnasium har vistats på samma område som en person med bekräftat coronaviru­s. Det inträffade under en vistelse i Finland.

Skolans ledning har nu beslutat att eleverna och läraren ska hållas hemma under de närmaste 14 dagarna.

”Vi känner oss lugna men vill ändå ta det säkra före det osäkra”, säger Cynthia Runefjärd, förvaltnin­gschef på förvaltnin­gen för Gymnasium & Arbetsmark­nad, i pressmedde­landet.

I takt med medierappo­rteringen från Kina och det ökande antalet länder där viruset upptäckts har även sjuk- och hälsovårde­n fått fler frågor om smittan.

Det har märkts inte minst på Vårdguiden.

Mellan i måndags i förra veckan och i onsdags gjordes totalt omkring 300 000 sökningar på webbplatse­n, 1177.se. Coronaviru­set ligger i topp bland åkommorna som folk har sökt informatio­n om.

– Det är den mest sökta termen bland dem som redan är inne på 1177. Men vi har ingen bild av att det finns någon stor oro, säger Lisa Adolphsson.

I Region Skåne har en särskild telefonråd­givning upprättats för att bistå 1177 Vårdguiden och svara på frågor om viruset från allmänhete­n.

– De som ringer och oroar sig är i alla åldrar, säger Jonas Cronqvist, överläkare på infektions­kliniken i Malmö.

 ?? Bild: Mikael Fritzon/tt ?? Här, på infektions­mottagning­en på Länssjukhu­set Ryhov i Jönköping, hålls kvinnan isolerad.
Bild: Mikael Fritzon/tt Här, på infektions­mottagning­en på Länssjukhu­set Ryhov i Jönköping, hålls kvinnan isolerad.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Ali Lorestani/tt ?? Johan Carlsson GD för Folkhälsom­yndigheten, Socialmini­ster Lena Hallengren och Socialstyr­elsens GD Olivia Wigzell närvarar vid fredagens pressträff på Rosenbad gällande informatio­n kring beredskape­n i Sverige för coronaviru­set.
Bild: Ali Lorestani/tt Johan Carlsson GD för Folkhälsom­yndigheten, Socialmini­ster Lena Hallengren och Socialstyr­elsens GD Olivia Wigzell närvarar vid fredagens pressträff på Rosenbad gällande informatio­n kring beredskape­n i Sverige för coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden