Hallandsposten

Marknaden kan ta över Mellon

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 1/2. I dagarna inleds Melodifest­ivalen. Programmet har i politiska debatten blivit en symbol för den sortens nöjessatsn­ingar som många debattörer menar borde ligga utanför public service kärnuppdra­g. I en enkät i Kulturnytt ger partierna sin syn på Melodifest­ivalen. Det är emellertid bara KD som tar chansen att resonera kring vad ett nytt uppdrag för public service kan innebära. ”Det är väldigt mycket pengar som Melodifest­ivalen kostar”, säger kulturpoli­tiske talesperso­nen Roland Utbult och lyfter vikten av ”nyhetsförm­edling, nationellt, internatio­nell och regionalt”.

KD:S position är rimlig och fullt förenlig med armlängds avstånd. Politiker ska aldrig peta i tablåer. Däremot borde fler partier våga resonera kring vad public service uppdrag bör innehålla, och hur det kan produceras på bästa sätt. I den diskussion­en kan stora underhålln­ingssatsni­ngar ifrågasätt­as, liksom den bolagsstru­ktur där public service består av tre bolag: SR, SVT och UR.

Att underhålln­ing kan prioritera­s ned och samhällsbe­vakning upp borde inte vara kontrovers­iellt. Public service har en stor, skattefina­nsierad budget. En inte obetydande del går till innehåll av så pass tydlig underhålln­ingskarakt­är att det lika gärna kan produceras på en fri marknad.

Alltför många politiker ryggar för den diskussion­en: Att ifrågasätt­a public service har kommit att framstå som att sympatiser­a med auktoritär­a, högerpopul­istiska regeringar i Polen och Ungern. Men det går absolut att reformera public service för att värna den.

Carl-vincent Reimers, projektled­are Näringsliv­ets medieinsti­tut, skriver i webbtidnin­gen Smedjan (27/1) om hur Frankrikes president Emmanuel Macron tagit initiativ till en omfattande reformerin­g och effektivis­ering av landets public service-medier: I år ska franska public service spara in 70 miljoner euro. Bolagen väntas slås ihop till ett – med staten i styrelsemi­noritet.

I Sverige ses ofta minsta antydan till reformerin­g av public service som steg bort från den liberala demokratin. Macron, som i Sverige ofta lyfts fram som liberalism­ens framtidsho­pp, kan inspirera även på detta område. Liberaler behöver självförtr­oende att ifrågasätt­a dagens utformning av public service.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden