Hallandsposten

Liten risk för stor spridning av nytt virus i Halland

Halmstad: Antalet smittade ökar för varje dag. WHO har utlyst internatio­nellt hälsonödlä­ge, flygbolag efter flygbolag ställer in flighterna till Kina och munskydden börjar ta slut på apoteken. Men Maria Löfgren, biträdande smittskydd­släkare i Halmstad, ma

- Hanna Sjöberg

– Läget ser ju ut så att utbrottet fortfarand­e är i Kina och jag bedömer risken för att vi ska få annat än enstaka fall som mycket låg.

Men i Kina började alltihop med ett fall från början, på vilket sätt skiljer sig situatione­n i Kina från den här?

– Skillnaden är att sjukvården i dag är väldigt uppmärksam och skulle vi få en patient med den här typen av symptom som befunnit sig i riskområde­n så hanterar vi det redan från början på ett sådant sätt att vi inte sprider smittan vidare.

Munskydd är ju slut på många apotek men samtidigt förekommer uppgifter om att de inte hjälper. Hur är det egentligen?

– De vanliga munskydden som man kan köpa på ett apotek ger inget bra skydd. De sluter till exempel inte tätt runt mun och näsa. De andningssk­ydd vi använder i vården är en helt annan typ av skydd.

Men om nu munskydd inte hjälper, finns det något man som privatpers­on kan göra för att skydda sig?

– Som invånare ute i samhället är det helt andra åtgärder man ska ägna sig åt. Det handlar om att vara noga med handhygien, hosta i armvecket och undvika nära kontakt med de som är sjuka. Det har förekommit uppgifter om att det här viruset kan smitta under hela inkubation­stiden. Vad vet man om det?

– Ja, bland annat har frågan om huruvida man kan smitta innan sjukdomen brutit ut cirkulerat. I den frågan måste vi vara ödmjuka och säga att vi inte vet allt om det här viruset ännu. Men utifrån det vi vet om andra virus så är det inte sannolikt att man skulle vara smittsam så mycket som två veckor innan sjukdomen bryter ut. Man behöver alltså inte vara rädd för att träffa människor som inte är sjuka.

– Det ter sig som ett förkylning­svirus. Man får luftvägssy­mptom, hosta och feber. I vissa fall blir man mer sjuk och kan då få andningssv­årigheter och lunginflam­mation. Hur mycket vet man om hur farligt det här viruset faktiskt är?

– Det är ju inte riktigt säkerställ­t ännu, men det man kan säga hittills är att dödlighete­n verkar ligga på två procent ungefär. Vi vet också att av de som blivit allvarligt sjuka och dött har de flesta varit multisjuka eller äldre, så precis som med influensav­irus verkar det drabba hårdare i den gruppen.

Läa mer om viruaet på aidorna 18–19.

 ??  ?? Hur yttrar sig sjukdomen?
Asiatisk kvinna som bär munskydd.
Hur yttrar sig sjukdomen? Asiatisk kvinna som bär munskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden