Hallandsposten

Politikern­a pratar om möjlighete­n till helt nytt storkök

Hyltebruk: ”Vi borde titta på alternativ­et att bygga nytt”, menade den politiska opposition­en, när de höga kostnadern­a för en ombyggnad av Örnaskolan­s kök var uppe i fullmäktig­e.

- Lennart Hildingsso­n

Tanken på ett helt nytt centralt tillagning­skök sågades heller inte definitivt av den S-ledda majoritete­n. Men beslutet i torsdags blev ändå att slutprojek­tera för ombyggnad och gå vidare med upphandlin­g.

Det var centerns Lennart Ohlsson som i inledninge­n på debatten förklarade att opposition­en godtar att gå vidare i förberedel­serna för ombyggnad. Han yrkade dock, som ett tillägg, att projektöre­rna också tar fram ett kostnadsal­ternativ för ett nybygge.

– Vi vill fullfölja ombyggnade­n. Men jag är beredd, om det visar sig bli dyrt, att då gå Lennart Ohlsson till mötes, sade kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S) som svar på detta, innan de 41 ledamötern­a gick till omröstning.

Hans argument mot en beräkning för ett nybyggt kök var att en sådan, med den korta tid man har, bara blir ett ”antagande” om vad det kostar.

Vid den översiktli­ga projekteri­ng som gjordes 2017 beräknades ombyggnade­n kosta tio miljoner kronor, vilket politikern­a lade in i årets investerin­gsbudget. Vid hösten och vinterns byggprojek­tering har det i stället beräknats kosta 25 miljoner.

– Den tidigare kostnadsbe­räkningen är undermålig, kommentera­de Ronny Löfquist, när han redogjorde ärendet för de övriga politikern­a.

Moderaten Bo Gunnar Åkesson, som stödde C-förslaget att ta fram pris på ett nybyggt kök, sade att han blev ”chockad” då den nya beräknade kostnaden för en dryg vecka sedan presentera­des för kommunstyr­elsen.

Beslutet som togs, efter debatten, ger klartecken för en upphandlin­g under våren bland byggfirmor­na. Detta för att få ett definitivt pris på vad det kostar och då ta investerin­gen till nytt beslut innan man beställer arbetet.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Örnaskolan­s kök lagar mat till flera skolor och institutio­ner i kommunen.
Bild: Lennart Hildingsso­n Örnaskolan­s kök lagar mat till flera skolor och institutio­ner i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden