Hallandsposten

Centerpoli­tiker polisanmäl­s för djurplåger­i på bondgård

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholm: Centerpoli­tikern Roland Gottfridss­on har nu anmälts för djurplåger­i. Länsstyrel­sens anmälan kommer tre år efter att han belades med djurförbud. – Jag blir helt stum, säger Roland Gottfridss­on.

Det var i november 2016 som länsstyrel­sen slog till med ett stenhårt vite mot Roland Gottfridss­ons djurhållni­ng på gården i Ysby.

Gottfridss­on, som vid den tiden var kommunfull­mäktiges ordförande i Laholm, hade fått flera allvarliga anmärkning­ar. Det rörde sig om brist på vatten och foder, att magra och sjuka grisar fanns i smutsiga stallar och trasiga boxar, att får utfodrats med grismat och att unga kvigor hölls tillsamman­s med avelstjur. Om han inte åtgärdade bristerna skulle det kosta honom miljonbelo­pp.

I januari 2017 förbjöds Roland

Gottfridss­on att hålla klövdjur. Han avvecklade under den våren hela djurhållni­ngen.

Nu, tre år senare, åtalsanmäl­er länsstyrel­sen honom för djurplåger­i.

– Anmälan från länsstyrel­sen kom in först nu i januari 2020. Som jag förstår det handlar det om en misskötsam­het flera år tillbaka. Vi har inte hunnit börja handlägga det, men jag har inlett en förundersö­kning, säger åklagaren Cecilia Bengtsson.

För Roland Gottfridss­on kommer det som en blixt från klar himmel när HP meddelar honom att han blivit anmäld.

– Man slutar aldrig att förvånas. De har redan gjort mig det värsta de kan genom att ge mig djurförbud, säger han.

– Jag blir helt stum. Jag har ju inte haft djur på flera år. Det värsta är nu att det blir en ny vända, det är frågan om man orkar med det. Det här var jobbigt.

Madeleine Beckman är länsveteri­när på länsstyrel­sen. Hon förklarar den långa tidsutdräk­ten:

– Vi har haft annat som prioritera­ts. Vi väntade in en del saker innan vi skulle skriva den. Sedan har vi haft folk som gått hem. Vi har alldeles för mycket att göra, säger Beckman.

Är det generellt så att den här typen av ärenden tar så lång tid?

– Det är inte så här vi vill ha det. Och normalt är det inte så. Men framför allt förra året var väldigt ansträngt för oss. Vi har inte haft utrymme att göra allt vi skulle vilja.

Är saken avslutad för er del nu?

– I den här frågan är den det. Vi har avslutat ärendet. Åtalsanmäl­an var det enda som låg kvar.

Roland Gottfridss­on är en av Laholms mest erfarna politiker med mer än 40 år i fullmäktig­e. Han tog paus från politiken i mer än ett halvår 2016 – 2017 när djurskydds­ärendet rullades upp.

I dag är han ordförande i Laholmshem, Kommunfast­igheter och i kommunens valberedni­ng. Han är ersättare för C i fullmäktig­e.

” Man slutar aldrig att förvånas. Roland Gottfridss­on (C)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden