Hallandsposten

Fritidsban­ken slog på stort och firade pris

Laholm: Nyligen prisades Fritidsban­ken på Idrottsgal­an för andra året i rad. Det skulle naturligtv­is firas även på lokal nivå.

-

I år fick Fritidsban­ken, som gratis lånar ut begagnad sport-och fritidsutr­ustning, ta emot utmärkelse­n ”årets peppare”. Förra året tog verksamhet­en hem fair play-priset.

– Vi måste givetvis ta åt oss en stor del av äran. Det känns naturligtv­is fantastisk­t att vår verksamhet får en sådan uppmärksam­het. I dag bjuder vi alla våra kunder på grön tårta, säger Jenny Hallengård, förestånda­re för Fritidsban­ken på Östertulls­gatan.

Det var i oktober 2018 som den annorlunda banken slog upp sina portar i Laholm.

Och sedan starten är det Röda Korset som driver verksamhet­en.

– Banken har helt klart gått över förväntan. Vi fyller en viktig funktion i samhället. Genom vår verksamhet kan alla som vill komma in och låna sport- och fritidsutr­ustning. Det har även blivit en social plats eftersom många barn kommer hit och spelar spel, säger Christer Walther, verksamhet­schef på Röda Korset och fortsätter:

– Dessutom sysselsätt­er vi 15 personer som står långt från den ordinarie arbetsmark­naden.

Jenny Hallengård ger laholmarna beröm.

– När man går runt och tittar på sakerna i lokalen förstår man hur generösa invånarna är. Vi får in allt mellan himmel och jord och de flesta sakerna är riktigt fina, säger hon.

I dag finns Fritidsban­ken på 95 platser i Sverige.

– Vi växer hela tiden. Jag får dessutom ofta förfrågnin­gar från personer i andra kommuner om hur de ska gå tillväga för att starta en fritidsban­k.

– Häromdagen ringde förresten även Hasse ”Kvinnabösk­e”

Andersson och ville skänka saker. Det var lite kul, säger Jenny Hallengård.

Även om Fritidsban­ken är trångbodda i sina nuvarande lokaler har man inga planer på att flytta.

– Vi är väldigt tacksamma för vårt centrala läge. Vi skulle säkert kunna fylla tre gånger så stora lokaler i ett industriom­råde men då hade det varit betydligt svårare att få folk att komma dit, säger Christer Walther.

De ser sig inte själva som någon konkurrent till sportbutik­erna.

– Tvärtom tror jag faktiskt att vår verksamhet gynnar handlarna. Vi hjälper ju faktiskt barn och ungdomar att komma i gång med en idrott vilket i förlängnin­gen leder till att de vill köpa och äga sin egen sportutrus­tning, säger Jenny Hallengård.

 ?? Bild: Jerry Carlsson ?? Jenny Hallengård och Christer Walther upplever en stor efterfråga­n på skridskor under vintersäso­ngen.
Bild: Jerry Carlsson Jenny Hallengård och Christer Walther upplever en stor efterfråga­n på skridskor under vintersäso­ngen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden