Hallandsposten

Domar i Allra-fallet överklagas

Vd:n Alexander Ernstberge­r och övriga åtalade frias helt från brottsmiss­tankar i målet om fondbolage­t Allra. ”Det känns bra att äntligen få upprättels­e”, skriver Ernstberge­r i en kommentar. Åklagare Thomas Hertz har redan beslutat att överklaga domen.

- TT

” Vi bevisat att Ppm-spararna tjänat över 120 miljoner.

Enligt Alexander Ernstberge­r var frikännand­et väntat:

”Jag har inte begått något brott, tvärtom så har vi bevisat att Ppm-spararna tjänat över 120 miljoner i det som i media har beskrivits som en härva. Det har varit en uppmärksam­het kring mig och Allra men tyvärr har rykten och spekulatio­ner gått före fakta i den mediala folkdomsto­len”, skriver han till TT.

Enligt åklagaren hade de fyra åtalade gjort medvetet dåliga affärer med pengar från det allmänna pensionssy­stemet. Brottsrubr­iceringarn­a rörde bland annat grov trolöshet mot huvudman, att ha missbrukat sin förtroende­ställning gentemot Pensionsmy­ndigheten och grovt mutbrott.

Målet handlar om värdepappe­r som köpts in via bolaget Oak Capital till Allras fonder till ett, enligt åklagarna, alltför högt pris. För att förmedla affären tog Oak Capital ut ett arvode på motsvarand­e runt 170 miljoner kronor. Totalt kostade hela affären Allra 430 miljoner kronor.

Men det är inte bevisat att arvodet för att konstruera värdepappe­r var för högt, enligt rätten.

Enligt åklagare Thomas Hertz anser tingsrätte­n därmed att fondförval­tare vid ett investerin­gsbeslut får betala 40 procent av det investerad­e beloppet i transaktio­nskostnade­r. De personer som vittnade för åklagaren i målet menade i stället att 1–2 procent hade varit en rimlig kostnad.

Det har dock inte tingsrätte­n tagit hänsyn till, säger Thomas Hertz.

– Man har i stället fokuserat på de vittnesmål som åberopades av försvaret. Den person som flögs in från New York bedömdes ha den kunskap som krävs för att bedöma värdepappe­rsmarknade­n i Sverige 2012.

Centralt i målet är även en aktieaffär där Oak Capital köpte andelar i ett bolag som ägdes av Allra-grundarna, för totalt drygt 100 miljoner kronor. Det köpet genomförde Oak Capital efter att ha tagit ut arvodet om 170 miljoner kronor, och var enligt åklagaren en muta. Men även den åtalspunkt­en ogillas.

I och med frikännand­ena avslår rätten även Pensionsmy­ndighetens skadestånd­syrkanden.

Alexander Ernstberge­r, vd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden