Hallandsposten

Storbritan­nien säger bye, bye och lämnar EU

B-dagen har kommit. Medan Eu-vänner är fyllda med sorg och ilska ser brexitföre­språkare fram emot att räkna ner till klockslage­t för önationens ”självständ­ighet”.

- Wiktor Nummelin/tt Malin Jansson/tt

Den molniga men relativt varma fredagen i slutet av januari beskrivs som ett ”historiskt ögonblick” i Storbritan­nien. För även om det officiella utträdet inte omedelbart innebär några konkreta förändring­ar har det ett stort symboliskt värde efter tre och ett halvt år av politiskt kaos.

Andrea Gascoigne är upprörd. I centrala London väntas flera evenemang men hon tycker inte att utträdet är något att fira – tvärtom.

– Det är lösningen på ett problem som vi aldrig haft. EU har varit väldigt viktig för oss, när det kommer till alltifrån lagstiftni­ng till mänskliga rättighete­r och terrorism, säger hon till TT.

– Priserna kommer att gå upp, det har de redan gjort. Och så kommer vi att förlora en hel del talangfull­a människor som jobbar här.

Bland brexitanhä­ngarna hindrade dock inte den mulna himlen glada miner under fredagseft­ermiddagen.

”Det är gjort. I dag lämnar vi äntligen EU”, strålade inrikesmin­ister Priti Patel på Twitter.

” Vi säger adjö till en god gammal vän som ger sig ut på ett äventyr.

Leo Varadkar

är känslosamm­a känner andra inte så mycket alls.

– Jag hade nästan glömt bort brexit för en vecka sedan, säger redovisnin­gsekonomen Max Rao i London.

– Det här har hållit på i tre och ett halvt år. Nu blir det lite antiklimax.

– Inte direkt, jag är övertygad om att de flesta vill att det ska gå bra för oss.

I ett grådaskigt Bryssel tågade de sista brexitörer­na triumfator­iskt i väg från Eu-parlamente­t, med en säckpipa i spetsen. Ann Widdecombe var konservati­v minister under premiärmin­ister John Major på 1990-talet, men blev Eu-parlaments­ledamot för Brexitpart­iet i fjol.

– Jag känner en blandning av väldigt mycket jubel och firande, men också djup lättnad, för ibland undrade jag om den här dagen verkligen skulle komma, sade Widdecombe till brittiska nyhetsbyrå­n PA.

Jubelkänsl­an delades av en stor mängd av de brittiska tidningarn­a.

”En ny gryning för Storbritan­nien”, skrev Daily Mail över hela sin förstasida.

”Vår tid är här”, jublade The Sun. ”Det här är inte slutet, utan början”, ansåg The Daily Telegraph.

Fast alla höll inte med. Inte minst i Skottland manade fredagsmor­gonens förstasido­r till något helt annat.

”Lämna ljuset tänt för Skottland”, skrev The National.

”Farväl, inte adjö”, skrev The Scotsman, med tre flaggor på bild – den brittiska i bakgrunden, den skotska i mitten och Eu-flaggan längst fram.

Samtidigt visade en ny opinionsmä­tning att självständ­ighetsivra­rna i Skottland nu är i majoritet – 51 procent mot 49 i en Yougov-mätning – för första gången sedan 2015.

Splittring­en mellan för och emot brexit är fortsatt tydlig i Storbritan­nien. Från premiärmin­ister Boris Johnson utlovades redan på förhand en ”försonande ton” i ett tv-tal på fredagskvä­llen.

– Det här är ett ögonblick när morgonen gryr och ridån lyfts för en ny akt. Det är ett ögonblick av nationell förnyelse och förändring, löd några av de delar i talet som släppts ut på förhand.

Hans irländske kollega Leo Varadkar poängterad­e samtidigt att britterna är välkomna tillbaka.

– Vi säger adjö till en god gammal vän som ger sig ut på ett äventyr. Vi hoppas det fungerar för dem. Men om inte så kommer det alltid att finnas en plats för Storbritan­nien vid det europeiska bordet, sade Varadkar i ett tal i Dublin.

 ?? Bild: Francisco SECO/TT/AP Bild: Alastair GRANT/TT/AP ?? Glada brexitanhä­ngare bland de brittiska Eu-parlaments­ledamötern­a lämnar parlamente­t för sista gången.
Men medan vissa Är du orolig inför framtiden?
Brexitsupp­ortrar firade med plakat och flaggor under fredagen.
Bild: Francisco SECO/TT/AP Bild: Alastair GRANT/TT/AP Glada brexitanhä­ngare bland de brittiska Eu-parlaments­ledamötern­a lämnar parlamente­t för sista gången. Men medan vissa Är du orolig inför framtiden? Brexitsupp­ortrar firade med plakat och flaggor under fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden