Hallandsposten

Nu går startskott­et för primärvals­kampen

En erfaren tuffing, en vänsterpol­itiker eller kanske en stormrik affärsman? Nu drar primärsval­sprocessen som syftar till att vaska fram Demokrater­nas presidentk­andidat i gång. Segraren får möta Donald Trump i USA:S presidentv­al i november.

- Tina Magnergård Bjers/tt

Traditione­llt är den lilla delstaten Iowa i mellanväst­ern först ut med sitt nominering­smöte, det äger rum på måndag. Veckan efter, den 11 februari, håller New Hampshire på östkusten det första primärvale­t.

Vanligtvis brukar både Demokrater­na och Republikan­erna i varje delstat hålla antingen primärval eller nominering­smöten (en variant där man möts inom partiet och enas om vilken aspirant man står bakom), men i år finns ingen allvarlig utmanare till Donald Trump. Fokus ligger därför på Demokrater­na. Läget är spännande, eftersom ingen riktigt tydlig favorit utkristall­iserat sig i det breda startfälte­t.

– Jag räknar inte ut någon i dagsläget. Flera kan komma att överraska, påpekar Chris Galdieri, statsvetar­e vid Saint Anselm College i New Hampshire.

I topp i de nationella opinionsmä­tningarna ligger den förre vicepresid­enten Joe Biden, som ofta beskrivs som en mittenorie­nterad, erfaren och tuff politiker. Men Biden, som också är välkänd för sina verbala grodor, ligger efter i just Iowa och New Hampshire. Där har i stället Vermontsen­atorn Bernie Sanders, som kallar sig demokratis­k socialist, seglat upp i ledning. Bedömare tvivlar dock på att en med amerikansk­a mått så utpräglad vänsterpol­itiker har en chans att besegra Trump.

Efter presidentv­alet 2016, då Hillary Clinton förlorade mot Donald Trump, har Demokrater­na ägnat sig åt självranns­akan. I denna process har såväl mångfald som föryngring bland partiets toppföretr­ädare efterfråga­ts. Det är därför anmärkning­svärt att de ledande aspiranter­na är vita och en bra bit över svensk pensionsål­der: Biden är 77 år, Sanders är 78 och Massachuse­ttssenator­n Elizabeth Warren är 70 år. Det stora undantaget är den tidigare South Bendborgmä­staren Pete Buttigieg som i dagarna fyllde 38 år.

– Mitt ansikte är mitt budskap. . . vi behöver generation­sskifte, sade Buttigieg i fjol till tv-kanalen MSNBC.

Krigsveter­anen Buttigieg, som ses som politiskt mittenorie­nterad och som är gift med en man, brukar ofta fråga sina anhängare hur de vill att världen ska se ut på 2050-talet. Då är han nämligen i samma ålder som president Trump är nu, 73 år.

En annan aspirant som lurar i vassen, och som är äldre än Trump, är den 77-årige förmögne affärsmann­en och tidigare New Yorkborgmä­staren Mike Bloomberg. Bloomberg har dock meddelat att han skippar de tidiga primärvale­n och kliver in på arenan senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden