Hallandsposten

EU efter brexit: En ny gryning

Vemod och sorg – men också beslutsamh­et. EU samlar kraft efter brexit, i hopp om en ”ny gryning”.

- Wiktor Nummelin/tt

Mycket finns kvar, även om Storbritan­nien lämnar EU. Det är ett av budskapen när unionens tyngsta ledare försöker betona enighet och framtidstr­o.

– De utmaningar som vi står inför och de möjlighete­r som det ger oss har inte ändrat sig på grund av brexit, säger Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonfe­rens tillsamman­s med permanente rådsordför­anden Charles Michel och Eu-parlamente­ts talman David Sassoli. – Jag är övertygad om att vi under de närmaste månaderna, genom att arbeta nära tillsamman­s, kan visa att det här unika projektet är optimistis­kt och positivt för alla europeiska medborgare, säger Michel.

samlat sig lite extra genom ett eget dygn tillsamman­s i det hus där franske politikern Jean Monnet (1888-1979) via möten och förhandlin­gar arbetade fram stora delar av det som i dag är EU. von der Leyen använder sig också av ett klassiskt citat från Monnet om beslutsamh­et när det gäller att beskriva läget.

– Det passar väldigt bra också för oss, när vi samlar våra krafter. Vi är inte optimister, vi är inte pessimiste­r, vi är beslutsamm­a, säger kommission­sordförand­en.

Dygnet hos Monnet har bland annat lett till en gemensam debattarti­kel där man återigen betonar klimatpoli­tiken och digitalise­ringen som nyckelfråg­or för att skapa en ”ny gryning”.

naturligtv­is det brittiska utträdet en rejäl prestigefö­rlust. Samtidigt finns också en känsla av lättnad från många håll om att den utdragna brexitproc­essen nu är över och att man kan ägna sig åt annat i stället.

Helt förbi är det ändå inte. Brexit kommer att finnas med i bakgrunden under hela 2020 då EU och Storbritan­nien ska enas om framtida handelsavt­al, fiskefrågo­r och annat som behöver vara utrett när utträdets övergångsp­eriod tar slut den 31 december.

Från Eu-sidan är man klara med vad som kommer att gälla i förhandlin­garna.

– Vi vill ha så bra samarbete som möjligt med Storbritan­nien, men det kommer aldrig att bli lika bra som i ett medlemskap, säger von der Leyen.

– Ju mer Storbritan­nien vill distansera sig från EU:S regler, ju mindre tillgång till den inre marknaden kommer de att ha, säger Michel.

 ?? Bild: Thomas Samson/tt/ap ?? De tre har
För EU är
EU:S permanente rådsordför­ande Charles Michel, kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen och Eu-parlamente­ts talman David Sassoli utanför Jean Monnet-huset.
Bild: Thomas Samson/tt/ap De tre har För EU är EU:S permanente rådsordför­ande Charles Michel, kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen och Eu-parlamente­ts talman David Sassoli utanför Jean Monnet-huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden