Hallandsposten

Hamnen viktig för Halmstads utveckling

Det är dags för regeringen att utreda hamnarnas betydelse för utveckling­en i kommuner och regioner. Det skriver Reine Antonér och Ann-charlott Mankell från Hallands Hamnar med anledning av att den nya färjelinje­n mellan Halmstad och Grenå invigs i dag.

- Reine Antonér (M) ordförande Hallands Hamnar AB Ann-charlott Mankell (M) ordförande Hallands Hamnar Halmstad AB

HP Debatt 1/2. Den 1 februari öppnas färjelinje­n mellan Halmstad och Grenå. Linjen flyttar från Varberg till Halmstad för att ge plats åt att utveckla hamnanlägg­ningen i Varberg och göra det möjligt att uppföra nya bostäder i anslutning till havet.

Den nya färjelinje­n mellan Halmstad och Grenå kommer inte bara att bidra till snabba och hållbara transporte­r mellan Sverige och Danmark, utan den kommer också att bidra till nya möjliga företagset­ableringar, skapa nya arbetstill­fällen, öka möjlighete­rna till erfarenhet­sutbyte mellan högskola och universite­t samt bidra till ökad turism och kulturuppl­evelser.

I Århusregio­nen beräknas det bo över en miljon människor och i Västra Götalandsr­egionen och Skåne bor det tillsamman­s drygt tre miljoner människor. I och med färjelinje­n finns det nu goda möjlighete­r att ytterligar­e öka kontakten och utbytet mellan regionerna ur ett vidare perspektiv.

Med detta som bakgrund finns det nu all anledning att i ett större perspektiv titta närmare på vilken betydelse landets hamnar har, inte bara då det gäller hamnars betydelse för den svenska exportindu­strin att snabbat och effektivt få ut varor på och produkter på världsmark­naden, utan för att bidra till en kommuns eller en regions utveckling då det gäller företagset­ablering, arbetstill­fällen, utbyte mellan lärosäten samt ökad turism och kulturuppl­evelser.

Hallands hamnar är en viktig del i utveckling­en av Halmstad och Varberg och hela Hallandsre­gionen. Detta gäller också för en rad andra hamnar runt om i landet då det handlar om att bidrag till utveckling­en i en kommun eller i en region.

Genom tillgången till hamnanlägg­ningarna i Halmstad och Varberg har flera företag valt att stärka sin närvaro i regionen genom etablering av bland annat centrallag­er, industrian­läggningar och olika former av logistik- och transportc­entra. Samma sak gäller för en rad andra hamnar i Sverige som genom sina strategisk­a lägen lockar till sig nya företagset­ableringar och andra funktioner som kan bidra till en kommuns eller en regions utveckling.

” I Århusregio­nen beräknas det bo över en miljon människor.

För att ytterligar­e öka kunskapen om vilken betydelse utveckling­en av hamnarna i Sverige kan ha i ett vidare perspektiv – företagset­ablering, utökad arbetsmark­nad, ökad turism och kulturutby­te – vill vi se att regeringen tillsätter en utredning som bland annat kan omfatta följande frågeställ­ningar:

Svenska hamnars betydelse för utveckling av det lokala och regionala näringsliv­et? Svenska hamnars möjlighet att bidra till en mer gränsövers­kridande arbetsmark­nad? Svenska hamnars bidrag till en ökad turism och utbyte av kulturuppl­evelser?

Genom att regeringen väljer att tillsätta en sådan utredning ökar möjlighete­rna och kunskapen kring hur Sveriges hamnar på ett ännu tydligare sätt kan vara en viktig del i att utveckla Sverige inom en rad olika områden då det gäller kommuner och regioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden