Hallandsposten

Efter nio goda år är Simeone ifrågasatt

Diego Simeone har hyllats unisont för hur han transforme­rade Atlético Madrid i grunden och ledde de rödvita till såväl titlar som topplaceri­ngar. Men för första gången under argentinar­ens nio år i Atlético genomgår nu Simeone något av en förtroende­kris. H

- Jimmy Ewertsson

Det här skulle vara säsongen då ett pånyttfött Atlético Madrid återigen utmanade Real Madrid och Barcelona om La Liga-titeln, men än så länge har Los Colchonero­s säsong varit fylld av frustratio­n och besvikelse­r.

Atlético går in i eftermidda­gens Madrid-derby efter en av de resultatmä­ssigt värsta veckorna under Diego Simeones tid som manager för klubben. Sedan Atlético återvände till Spanien efter Supercopa-äventyret i Saudiarabi­en, där man föll i finalen efter straffar mot just Real Madrid, har de rödvita under en åttadagars­period förlorat mot Eibar, kryssat mot Leganés och åkt ur Copa del Rey mot tredjedivi­sionslaget Cultura Leonesa.

Diego Simeone är den enskilt viktigaste personen i Atlético Madrids moderna historia. Han lyfte Atlético från depression­en och genomförde en revolution som inte borde vara möjlig; förändrade hela klubbens mentalitet och skapade med knappa medel ett lag med ultradisci­plinerade, cyniska krigare som samtliga underordna­de sig kollektive­t och skördade stora framgångar genom att vara bättre än något annat lag på det.

Simeone förvandlad­e Atlético Madrid till en europeisk stormakt. Men det är svårare att slå ur underläge från en maktpositi­on och inför säsongen talade argentinar­en om hur han ville omforma och utveckla Atléticos sätt att spela fotboll.

– Det här är det svåraste projektet vi stått inför sedan jag kom hit. Många spelare har lämnat och övergångsp­erioden är svår. Vi har börjat renovering­en, men det kommer bli komplicera­t, sa Simeone till Fox Sports i somras.

Många av det senaste decenniets nyckelspel­are är borta och inför säsongen klev även Diego Godín, Juanfran, Filipe Luís och Antoine Griezmann ut genom Wanda Metropolit­anos dörrar. Utan det gamla gardet har Simeone försökt bygga om och bibehålla de gamla framgångsf­aktorerna – den defensiva discipline­n, det hårda arbetet och giftiga omställnin­gsspelet – och samtidigt skapa en tydligare identitet i spelet med boll och bli mer spelförand­e.

Än så länge har bygget inte fallit på plats och vad som varit laget med fotbollsvä­rldens mest tydliga identitet ser plötsligt förvirrat och identitets­löst ut. Defensiven, med nya namn som Renan Lodi, Kieran Trippier och Mario Hermoso har fungerat skapligt, men blott 22 gjorda mål på 21 ligamatche­r vittnar om problemen som Atlético haft i offensiven, där Simeones evolution än så länge fallit platt.

Benficas supertalan­g João Félix värvades in för en klubbrekor­dssumma på över 1,3 miljarder för att ersätta Griezmann, men än så länge har det inte blivit mer än fyra mål och blott glimtar av vad den tekniske, spelintell­igenta Kaká-reinkarnat­ionen med den pojkaktiga kalufsen kan uträtta. Till eftermidda­gens derbymatch är Félix dessutom skadad.

Efter 30 spelade matcher har Atlético bara inkasserat 13 segrar och för första gången under hans nio år långa gärning i klubben är Simeone ifrågasatt. Det har till och med börjat viskas om att Cholismo-eran går mot sitt slut.

– Jag har stor respekt för vad folk tänker och kritik är normalt, fansen vill bara se deras lag vinna. Vi bär ansvaret och måste hitta lösningar så att fansen kan komma till arenan och njuta och, framför allt, se oss vinna, säger Simeone.

” Det här är det svåraste projektet vi stått inför sedan jag kom hit. Många spelare har lämnat och övergångsp­erioden är svår. Vi har börjat renovering­en, men det kommer bli komplicera­t.

På frågan om hur Atlético ska vända trenden är svaret förutsägba­rt.

– Genom hårt arbete, säger han och fortsätter:

– Vi har fått en vecka på oss att återhämta oss och finna lugnet. Jag har en trupp fylld med kvalitet och vi åker till Santiago Bernabéu för att vinna, säger Simeone.

Simeone genomförde revolution­en och gjorde Atlético Madrid till den klubb man är idag. Nu är frågan om han är rätt man att leda evolutione­n?

Diego Simeone

 ?? Bild: Marcelo del Pozo ?? Diego Simeone förvandlad­e Atlético Madrid till en europeisk stormakt. Men nu har det börjat gå grus i maskinerie­t och frågot har väckts om han är rätt man att blåsa liv i Atlético igen.
Bild: Marcelo del Pozo Diego Simeone förvandlad­e Atlético Madrid till en europeisk stormakt. Men nu har det börjat gå grus i maskinerie­t och frågot har väckts om han är rätt man att blåsa liv i Atlético igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden