Hallandsposten

Småäcklig humor i ny rymdkomedi

- Av: Armando Iannucci. Med: Hugh Laurie, Suzy Nakamura, Josh Gad, Zach Woods, Adam Pålsson. Johanna Hagström kulturnoje@hallandspo­sten.se

Avenue 5 HBO Nordic, 8 avsnitt

Armando Iannucci är halvt helgonförk­larad efter att ha skapat bitska komediseri­en ”Veep”.

Nu är han tillbaka på HBO med en ny komediseri­e, denna gång en snabbkäfta­d arbetsplat­skomedi – i rymden.

Hugh ”Doktor House” Laurie spelar kapten Ryan Clark på den blaffiga rymdkryssa­ren ”Avenue 5”, som lastad med dyrt betalande gäster är på en åttaveckor­stur runt Saturnus, med dignande buffébord, yogaklasse­r och spabehandl­ingar.

Givetvis ballar det ut och det rejält. Ett tekniskt haveri får hela härlighete­n ur kurs och den beräknade återkomste­n till jorden ligger, i bästa fall, flera år bort.

Den som väntar sig ett rymdäventy­r som doftar ”Star trek” kommer att bli besviken, det är mer som om ”Liftarens guide till galaxen” parats med ”The office”, och sedan pyntats i samma ostiga stil som den gamla lyxkryssar-såpan ”Love boat”, fast framtidsve­rsionen, då.

Givetvis har väldigt få i besättning­en någon som helst kunskap om rymdresor eller ens om elementär teknik. Alla är anställda för att se snygga ut i uniform. Det gäller även kaptenen.

Så samtidigt som vi får se hur folk på kryssnings­företagets jordkontor försöker få kontroll på situatione­n med den borttappad­e rymdkryssa­ren, kämpar personalen på ”Avenue 5” med att hålla fasaden uppe och passagerar­na lugna.

Här fullständi­gt briljerar Zach Woods (tidigare rolig i både amerikansk­a ”The office” och ”Silicon valley”) som fullständi­gt vrickad kundrelati­onsansvari­g.

Missa inte heller vår egen Adam Pålsson i en mindre roll som tvålfager fejkbesätt­ningsman.

Resan går obevekligt mot ett majestätis­kt haveri i bästa Fyre festival-stil. Som tittare har du rätt kul, även om replikerna inte är lika burleskt drastiska som i Iannuccis storverk ”Veep”.

I stället får vi mer absurd och inte sällan småäcklig humor, som när folk dör och puttas ut i rymden i kistor, men olyckligtv­is fastnar i omloppsban­a runt skeppet, väl synliga genom de enorma panoramafö­nstren.

Samma sak med det stora bajsläckag­et. Rymden må vara stor, men här kommer all skit tillbaka.

Hugh Laurie är bra (som alltid), liksom Josh Gad i rollen som den genomvidri­ge ägaren till hela härlighete­n. De som hittills känts blekast i de fyra avsnitt jag har sett är passagerar­na.

Men på det hela taget är ”Avenue 5” en inte så pjåkig rymdresa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden