Hallandsposten

Kulturpers­onligheten Jörn Donner är död

Författare­n, regissören och kulturpers­onligheten Jörn Donner är död. Han blev 86 år gammal.

- TT

Jörn Donner avled på Triangelsj­ukhuset i Helsingfor­s på torsdagen i närvaro av sin familj. Han hade under längre tid lidit av en lungsjukdo­m. Jörn Donner som föddes 1933 i Helsingfor­s var en känd kulturpers­onlighet och politiker – både i Sverige och i Finland.

Martin Kaunitz, Jörn Donners svenske förläggare sedan 2014, minns honom som en varm vän och en stor europeisk intellektu­ell som aldrig slutade intressera sig för politiken och omvärlden.

– Från sin position i den finska politiken och litteratur­en jobbade han emot främlingsf­ientlighet och för demokrati och sunt förnuft.

Jörn Donner har skrivit flera resereport­age, essäer och romaner. Utöver sina kulturella gärningar ägnade sig Jörn Donner åt politik. Under 1987–95 var han riksdagsma­n för svenska Folkpartie­t och 1996–1999 represente­rade han Socialdemo­kraterna i Eu-parlamente­t. Han var också Finlands generalkon­sul i Los Angeles 1995–1996.

Donner satte ett stort avtryck i den svenska filmbransc­hen. Han var under åren 1978–82 chef för Svenska Filminstit­utet. Han är hittills den enda finländska filmskapar­e som tilldelats en Oscarstaty­ett. Den fick han när han producerad­e Ingmar Bergmans Fanny och Alexander.

In i det sista arbetade Jörn Donner med flera stora projekt, bland annat om militären och statsmanne­n Gustaf Mannerheim och Finlands historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden