Hallandsposten

Världselit­en ska ge sig på Super Mario-rekordet

I helgen samlas världens bästa ”Super Mario 64”-spelare i Växjö för att ge sig på Nintendos klassiska plattforms­spel. Målet är att klara av hela Nintendo 64-spelet snabbare än det nuvarande världsreko­rdet på 1.38.51 – och den svenska toppspelar­en med anvä

- Anton Nilsson/tt

Tv-spelsfören­ingen European Speedrunne­r Assembly arrangerar i helgen ett evenemang i Växjö där den absoluta världselit­en när det gäller ”Super Mario 64” samlas för att försöka slå världsreko­rdet.

Plattforms­spelet från 1996 går ut på att guida Super Mario genom en stor och färgrann värld, samla på stjärnor, slåss mot ärkeskurke­n Bowser, och undsätta prinsessan Peach.

Spelet hyllades då det lanserades och har legat nära toppen av otaliga listor över tidernas bästa tv-spel. Ett mått på den bestående popularite­ten är att människor fortfarand­e tävlar om vem som kan göra en komplett genomspeln­ing av titeln snabbast.

En spansk spelare som kallar sig Cheese har världsreko­rdet på 1.38.51.

Svensken Taggo ligger femma på världsrank­ingen – han satte nytt personbäst­a för bara två veckor sedan då han tog alla 120 stjärnor i spelet på 1.39.38, enligt rankingsaj­ten speedrun.com. Det är mindre än en minut från världsreko­rdet.

För att klara det utnyttjar kombattant­erna olika buggar i spelet, något som snabbar upp processen betydligt.

Både Cheese och Taggo, samt tre amerikaner, en tysk och en australier, kommer vara på plats i Växjö över helgen för evenemange­t som kallas Break the record: Live.

I prispotten ligger 29 000 kronor till den som tar bästa tiden, plus prispengar för silver och brons. Om någon lyckas bräcka rekordet får den personen även en bonus på 48 000 kronor, skriver ESA i ett pressmedde­lande.

Evenemange­t direktsänd­s via plattforme­n Twitch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden