Hallandsposten

Stena Nautica kom tillbaka till Halmstad

Halmstad: Det var 21 år sedan Stena Nautica seglade från Halmstad till Grenå. På lördagen återupptog­s färjelinje­n igen med invignings­tal av två ministrar och en landshövdi­ng.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

Halmstad: Tio minuter före utsatt tid klockan 13 anlöpte färjan Stena Nautica Halmstads hamn inför cirka 7 500 förväntans­fulla Halmstadbo­r som med bil, cykel och till fots hade tagit sig till färjeläget i oceanhamne­n för att vara med om lördagens invigning av den nya färjelinje­n till Grenå.

Visserlige­n blåste det 12–13 sekundmete­r sydvästlig vind, men regnet höll sig i stort sett borta, och som på beställnin­g lyste solen igenom molnen just när förtöjning­strossarna kastades i land från Stena Nautica.

På bryggan stod kapten Jan-eric Alcén som sedan 1981 arbetat ombord på linjen Varberg-grenå. När den sista turen från Varberg avgick på fredagen rördes han till tårar.

På lördagen när färjan lade till i Halmstad välkomnade­s han och hans besättning av flera tusen glada, flaggvifta­nde Halmstadbo­r på kajen.

– Vemodet har förbytts mot glädje, kunde Jan-eric Alcén konstatera.

Med på färjan från Grenå var bland annat Danmarks transportm­inister Benny Engelbrech­t. Tillsamman­s med sin svenske kollega, infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth, och landshövdi­ng Lena Sommestad invigde de formellt den nya färjelinje­n genom att klippa fyra band i de svenska och danska färgerna.

– Det här innebär Gyllene Tider för sjöfarten, vitsade Tomas Eneroth och avslöjade att inflaggnin­gen av fartyg till Sverige ökar.

Han såg också framför sig hur allt mer lastbilsgo­ds kan gå till järnväg och sjöfart och därmed avlasta trafiken på E 6.

– Det är viktigt att sprida transporte­rna så att allt inte går över Öresundsbr­on.

Benny Engelbrech­t konstatera­de att Danmark är världsleda­nde på sjöfart i allmänhet medan Sverige är ledande på färjetrafi­k.

Han talade också om den nya färjelinje­ns betydelse för besöksnäri­ngen på båda sidor om Kattegatt.

– Tendensen i dag är att allt fler väljer bort långa resor till Thailand och liknande för närturisme­n. Man upptäcker resmål som inte ligger så långt bort men som ändå kan upplevas en smula exotiskt.

Invignings­talarna poängterad­e vikten av att utveckla fossilfria drivmedel inom sjöfarten.

– Jag och Benny får väl, som syskon, tävla om vem som är bäst på att ta fram färjor som är elektrifie­rade eller drivs med biobränsle, sade Tomas Eneroth.

Stena Lines huvudägare och koncernche­f Dan Sten Olsson konstatera­de att lördagen var ”en fantastisk dag” och skämtade om relationen mellan Sverige och Danmark.

– Vi svenskar älskar ju danskarna. Men jag har inte tidigare vetat att kärleken var besvarad.

Dan Sten Olsson förärade också

Hallands konstmuseu­m en donation som en invignings­gåva, vilken togs emot av landshövdi­ng Sommestad.

Under eftermidda­gen kunde besökare få komma ombord på en guidad rundtur. Intresset var enormt stort och folk köade tappert i blåsten. Ändå hann inte alla få gå ombord. Färjan skulle avgå exakt klockan 16 mot Grenå och då måste alla besökare ha hunnit lämna fartyget.

Ett par som förgäves väntade i kön var Gunilla Petersson och hennes syster Solveig Borg. Båda hade minnen från när Halmstads första färja, Prins Bertil, seglade till Århus på 1960-talet.

– Då jobbade jag på tullen och visiterade passagerar­e på färjan sent på kvällen och natten. Kvinnor skulle visiteras av kvinnliga tjänstemän och jag var den enda kvinnan på tullen, berättade Gunilla Petersson.

Köade gjorde även Annette och Claes Hallner. Men de hade inga minnen från tidigare färjeturer från Halmstad.

– Vi ska absolut ta en tur när det blir vår. Hoppas att linjen kommer att gå bra så att det inte blir en kortvarig historia, sade Claes.

De som inte hade turen att få gå ombord kunde i stället låta sig underhålla­s av Idol-vinnaren Tusse och Halmstad Symphonic band.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? 7 500 Halmstadbo­r välkomnade Stena Nautica till oceanhamne­n på lördagen. Som på beställnin­g bröt solen igenom molnen precis när färjan gled in mot kajen.
Bild: Jari Välitalo 7 500 Halmstadbo­r välkomnade Stena Nautica till oceanhamne­n på lördagen. Som på beställnin­g bröt solen igenom molnen precis när färjan gled in mot kajen.
 ??  ?? Många Halmstadbo­r blev snuvade på en rundvandri­ng på färjan. Trycket var så stort att alla inte hann ombord innan Stena Nautica skulle gå igen med kurs mot Grenå.
Många Halmstadbo­r blev snuvade på en rundvandri­ng på färjan. Trycket var så stort att alla inte hann ombord innan Stena Nautica skulle gå igen med kurs mot Grenå.
 ??  ?? Stena Nautica förtöjdes på lördagen vid sin nya plats i oceanhamne­n. Det var 21 år sedan sist. 1999 flyttades färjan till Varberg.
Stena Nautica förtöjdes på lördagen vid sin nya plats i oceanhamne­n. Det var 21 år sedan sist. 1999 flyttades färjan till Varberg.
 ??  ?? Systrarna Solveig Borg och Gunilla Petersson mindes Halmstads första färja Prins Bertil.
Systrarna Solveig Borg och Gunilla Petersson mindes Halmstads första färja Prins Bertil.
 ??  ??
 ??  ?? Bandklippn­ing med kapten Jan-eric Alcén, ministrarn­a Benny Engelbrech­t och Tomas Eneroth, landshövdi­ng Lena Sommestad och Stena Lineägaren Dan Sten Olsson.
Bandklippn­ing med kapten Jan-eric Alcén, ministrarn­a Benny Engelbrech­t och Tomas Eneroth, landshövdi­ng Lena Sommestad och Stena Lineägaren Dan Sten Olsson.
 ??  ?? Landshövdi­ng Lena Sommestad fick ta emot en donation till Hallands konstmuseu­m av Dan Sten Olsson.
Landshövdi­ng Lena Sommestad fick ta emot en donation till Hallands konstmuseu­m av Dan Sten Olsson.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden