Hallandsposten

Efter avstängnin­gen: ”Det var så pass akut”

Hyltebruk: Bråken, som ledde fram till att fyra elever stängdes av på Örnaskolan, har pågått en tid men eskalerade i förra veckan. – Andra elever och lärare har blivit utsatta både för våld, hot och kränkninga­r, säger huvudskydd­sombudet Björn Gustafsson.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

Hylte: De fyra högstadiee­lever som stängdes av vid Örnaskolan har utsatt andra elever och lärare för våld, hot och kränkninga­r, bekräftar skyddsombu­det.

Beslutet om att stänga av de fyra högstadiee­leverna togs enligt arbetsmilj­ölagen, inte skollagen (den lag som rektorn stöder sig mot vid avstängnin­gar).

– Det har varit flera incidenter. Det här var så pass akut att vi kände att vi behövde göra något fort. Dels för de inblandade elevernas skull, dels för att skydda andra elever och lärare, säger Björn Gustafsson, huvudskydd­sombud på Lärarnas riksförbun­ds lokala avdelning i Hylte.

De avstängda eleverna figurerade i orolighete­r på skolan redan under hösttermin­en. Beslutet att stänga av dem är för deras eget bästa, menar Björn Gustafsson.

– De här eleverna är utåtageran­de och behöver få lugn och ro och stöttning. De är avstängda till dess att arbetsgiva­ren presentera­r en plan för hur vi ska lösa situatione­n. Om arbetsgiva­ren inte håller med om vårt beslut kopplas Arbetsmilj­överket in för att avgöra om avstängnin­gen var rätt eller fel.

Björn Gustafsson tror att det finns en lösning för högstadies­kolan.

– Det som diskuteras är en resursskol­a. Vi behöver en enhet som kan möta elever med olika behov.

Även rektor Per Henriksson har känt sig tvungen att stänga av flera elever sedan vårtermine­n startade. En avstängnin­g enligt skollagen är dock tidsbegrän­sad.

– Jag har stängt av två–tre elever. De avstängnin­garna hör delvis ihop med de avstängnin­gar som huvudskydd­sombudet beslutat om.

Fick eleverna några varningar innan de stängdes av?

– Det som hade skett var av sådan allvarlig art att jag gick direkt på avstängnin­g.

Har det varit fara för andra elevers säkerhet?

– I vissa fall, ja. Och fara för personalen. Elevers trygghet och studiero och personalen­s arbetsmilj­ö har varit en ledstjärna i detta, säger Per Henriksson.

Han tycker att kommunledn­ingen har insett allvaret i situatione­n och att det nu finns en vilja att få fram kort- och långsiktig­a lösningar för den stökiga tillvaron på Örnaskolan. Som HP rapportera­t om tidigare har det förekommit våld, skadegörel­ser och anlagda bränder. Skolan har flera gånger fått kalla in ordningsva­kter och i somras monterades 31 övervaknin­gskameror i, och utanför skolan.

I torsdags hotade Per Henriksson med att avsäga sig arbetsmilj­öansvaret för skolan.

– Det var en markering i frustratio­n, jag upplevde att jag inte hade resurser och befogenhet­er att hantera situatione­n. Men nu har frågan fått den uppmärksam­het den behöver.

Kan en rektor verkligen avsäga sig arbetsmilj­öansvaret?

– Alla chefer som fått ett tilldelege­rat arbetsmilj­öansvar kan skicka tillbaka det, i mitt fall till barn- och ungdomskon­toret.

Hur är läget på Örnaskolan efter avstängnin­garna?

– Det är riktigt lugnt och trivsamt. En helt annan stämning i korridoren, säger Per Henriksson.

 ?? Bild: Hp/arkiv, Privat ?? Björn Gustafsson, huvudskydd­sombud på Lärarnas riksförbun­ds lokala avdelning i Hylte, fattade beslutet om att stänga av fyra elever på Örnaskolan.
Bild: Hp/arkiv, Privat Björn Gustafsson, huvudskydd­sombud på Lärarnas riksförbun­ds lokala avdelning i Hylte, fattade beslutet om att stänga av fyra elever på Örnaskolan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden