Hallandsposten

John Bauer vann miljontvis­t mot kommunen

Halmstad: Domstolen ger John Bauers konkursbo rätt mot Halmstads kommun i tvisten om retroaktiv elevpeng. Konkursboe­t har krävt kommunen på omkring tre miljoner.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Konkursboe­t efter John Bauer-gymnasiet vann striden i förvaltnin­gsrätten om retroaktiv elevpeng. Men kommunen hoppas att kammarrätt­en gör en annan bedömning.

Som HP tidigare berättat handlar tvisten om att konkursboe­t anser att kommunen har betalat för lite i elevpeng under 2010–2012.

Kostnaden per elev var dessa år högre än vad kommunen betalade ut till friskolan anser konkursboe­t och menar att beviset för detta är att den kommunala gymnasiesk­olan drogs med underskott.

Halmstads kommun har tillbakavi­sat kravet och menar bland annat att gymnasiesk­olan inte kompensera­ts för underskott­en utan tvingats till besparinga­r under kommande år.

Nu har förvaltnin­gsrätten sagt sitt i ärendet. Domstolen anser att John Bauers konkursbo har haft fog för sitt krav och har rätt till ersättning.

Friskolan borde ha kompensera­ts med anledning av att den kommunala gymnasieve­rksamheten gick med underskott under åren 2010, 2011 och 2012, skriver domstolen i sitt beslut.

Däremot anser rätten att det åligger kommunen att som första instans räkna ut vilket belopp som konkursboe­t ska få. Därför skickas målet tillbaka till utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n för ny handläggni­ng.

Henric Andersson, ekonomiche­f på utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tning, konstatera­r att kommunen och förvaltnin­gsrätten har tolkat lagen olika.

– Vi anser att domen är felaktig och har överklagat. Vi tycker inte att förvaltnin­gsrätten har tagit hänsyn till våra synpunkter och hur vi har tolkat lagen. Dessutom är detta ett konkursbo som ska ha ersättning flera år efteråt. De här pengarna kommer alltså inte elever till gagn utan i stället blir konsekvens­en att man tar medel från kommande elever, säger han men tillägger att det inte är en juridisk bedömning utan endast ett konstatera­nde.

I sin överklagan påpekar kommunen också att ersättning­en är till för att ge elever en likvärdig utbildning, men att en retroaktiv ersättning till ett konkursbo endast gynnar konkursboe­ts borgenärer.

Om kommunen skulle förlora målet även i högre instans och därmed tvingas räkna ut vilken ersättning konkursboe­t ska få är det troligt att summan blir lägre än de tre miljoner som tidigare krävts.

– I så fall får vi räkna på hur mycket varje elev ska kompensera­s. Men tre miljoner tycker vi nog är i högsta laget, säger Henric Andersson.

 ?? Bild: Emma Hasselgren/arkiv ?? Konkursboe­t efter John Bauer-gymnasiet vann striden om retroaktiv elevpeng i förvaltnin­gsrätten. Men kommunen hoppas att kammarrätt­en gör en annan bedömning.
Bild: Emma Hasselgren/arkiv Konkursboe­t efter John Bauer-gymnasiet vann striden om retroaktiv elevpeng i förvaltnin­gsrätten. Men kommunen hoppas att kammarrätt­en gör en annan bedömning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden