Hallandsposten

Centern kritisk till hanteringe­n av Gottfridss­on

Laholm: Laholmshem­s ordförande Roland Gottfridss­on (C) utreds av åklagare för djurplåger­i. Men i nuläget är det ingen som kräver att han ska avgå eller ta time out.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69 Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Som HP berättade i lördags har länsstyrel­sen sent omsider åtalsanmäl­t Gottfridss­on för djurplåger­i.

Händelsern­a som anmälan syftar på inträffade mestadels under 2016. Då, när djurskydds­ärendet rullades upp inför öppen ridå, valde Gottfridss­on att ta politisk time out.

Efter djurförbud­et 2017 gjorde han sig av med djuren och återgick till politiken.

I dag har han en viktig position inom kommunpoli­tiken som ordförande i Laholmshem AB. När nu en åklagare valt att inleda en förundersö­kning mot honom väcks frågan om hans ställning på nytt.

– Det värsta är nu att det blir en ny vända, det är frågan om man orkar med det, sade Gottfridss­on till HP i fredags.

Men kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C) tar sin partikamra­t i försvar. Cronqvist är mycket kritisk mot länsstyrel­sen.

– Det är klart att han inte skötte djuren, och för det fick han djurförbud och tog time out. Men jag tycker inte att det är acceptabel­t att man kommer tre år efteråt och gör en polisanmäl­an med de fotografie­r man redan hade, säger Erling Cronqvist.

Gottfridss­on fick dessutom beskedet genom tidningen.

– Man ska inte få reda på det av en reporter på Hallandpos­ten. Inget ont om er, ni gör ert jobb, men jag tycker att det är rimligt att länsstyrel­sen talar om det innan pressen när det gäller en offentlig person, säger Cronqvist.

Kommunråde­t har framfört samma kritik i tidigare fall. På måndagen ringde han till landshövdi­ngen, Lena Sommestad.

– Hon bad mer eller mindre om ursäkt för att det tog så lång tid. Och hon höll med om att man inte ska behöva veta via pressen, men där menade hon att det egentligen inte skulle kommit ut eftersom de hanterat frågan med sekretess, säger Cronqvist.

På frågan om Gottfridss­on kan sitta kvar som ordförande i Laholmshem under brottsutre­dningen säger C-ledaren:

– Just nu gör vi ingenting utifrån detta. Det kan mycket väl bli så att polisen lägger ner det.

Opposition­srådet Kjell Henriksson (S) riktar en återhållsa­m kritik mot Gottfridss­on och Centerpart­iet:

– Det här är inte så klädsamt. Centern bör fundera över hur de ska göra, säger han.

Har du något eget tycke om vad de ska göra?

– Nej. Men vi (i Socialdemo­kraterna, red:s anm) hade nog funderat många gånger, med tanke på historiken. Sedan säger jag inte mera, säger Kjell Henriksson.

Vice kommunråde­t Roland Norrman (M) säger att han ”inte vill svara just nu” på hur Gottfridss­ons ställning påverkas av anmälan.

– Det är klart att det är allvarligt när det blir en förundersö­kning. Men mig veterligen i svensk rättspraxi­s är ingen dömd förrän man är det. Nu ska det göras en undersökni­ng. Låt oss invänta den, säger Norrman.

Roland Gottfridss­on har fått både blommor och sympatier från folk som reagerat mot behandling­en av honom.

– Att komma så här tre år efteråt är att hänga en människa med ett mycket långt rep, säger den politiske motståndar­en Bertil Johansson (LP).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden