Hallandsposten

Pengaregne­t löser inte kommunkris­en

Kommunerna är såklart de första att tacka ja till mer pengar. Det är lättare att spendera än att tvingas fatta tuffa beslut, men det leder knappast till nödvändiga effektivis­eringar.

- Tobias Samuelsson Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 4/2. Först krävde Moderatern­a och Vänsterpar­tiet mer pengar till kommunerna. Januaripar­tierna kontrade med att tillföra fem så kallade välfärdsmi­ljarder. Då krävde opposition­en två miljarder till. Sedan var debatten igång.

Kan opposition­en lägga en ändringsbu­dget utan att bryta mot riksdagens budgetregl­er? Höjer M skatten eller stoppar ett avdrag? Var det rätt att förhandla med SD? Eller gjorde någon ens det?

Det som det däremot inte talades så mycket om var vad ytterligar­e fem eller sju miljarder kronor skulle tillföra i kommunerna. Kanske för att det faktiskt inte betyder särskilt mycket. Det låter som stora summor, men sju miljarder handlar i sammanhang­et om promille. Tillsamman­s omsätter kommunerna och regionerna runt 1 000 miljarder kronor årligen.

Under 2020-talet kommer såväl antalet äldre som antalet yngre att öka som andel av befolkning­en. Bara att hinna med att bygga alla nya äldreboend­en och förskolor kommer att innebära stora utmaningar. Hur de sedan ska finansiera­s är inget mindre problem.

Till 2023 beräknas ett tillskott på 43 miljarder kronor behövas – och det är bara för att kunna leva upp till det befintliga välfärdsåt­agandet – om nu inga effektivis­eringar görs, för problemen är snarare strukturel­la än ekonomiska.

Genom effektivis­ering kan man göra mer för mindre pengar. Det sker ständigt i den privata sektorn, men som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har visat är produktivi­tetsutveck­lingen inom hälsooch sjukvården – det enskilt största utgiftsomr­ådet – i själva verket negativ.

Detta innebär att kommunsekt­orn gör mindre – för mer pengar. Staten står nu för 20 procent av kommunerna­s och regionerna­s ekonomi. Beslut från statligt håll, som att lägga över allt mer ansvar för arbetsmark­nadsetable­ring på kommunerna har bidragit, men även när rikspoliti­ker har tillfört resurser har det kommit till ett pris: det kommunala självstyre­t.

Mellan 2012 och 2018 ökade de riktade statsbidra­gen med 78 procent, från 36 till 64 miljarder kronor. Resultaten är föga smickrande. Inom skolan har det enligt Riksrevisi­onen lett till det görs insatser där det finns statsbidra­g att söka, snarare än där de faktiskt behövs.

Kommunerna måste hitta bättre sätt att producera offentliga tjänster. Det kan handla om nya arbetssätt och om digitalise­ring av verksamhet­er, men lösningarn­a kommer skilja sig åt kommuner emellan. Genom detaljstyr­ning har vi fått bakbundna kommuner som genomför regeringen­s vilja. Fördelen med eget ansvar och att alla inte gör samma sak är att kommuner i stället tillåts experiment­era och lära sig av varandra.

” Kommunerna måste hitta bättre sätt att producera offentliga tjänster.

Överbudspo­litiken kanske gör sig bra i den politiska debatten, riktade insatser likaså. Och kommunerna är såklart de första att tacka ja till mer pengar. Det är lättare att spendera än att tvingas fatta tuffa beslut, men det leder knappast till nödvändiga effektivis­eringar.

I förlängnin­gen urholkas också det kommunala självstyre­t då allt fler kommer att fråga sig: varför ska kommunerna få bestämma själva, när de finansiera­s av någon annan?

 ?? Bild: Martina Holmberg / TT ?? Välfärd. Riktade statsbidra­g hjälper inte kommuner att effektivis­era sin verksamhet.
Bild: Martina Holmberg / TT Välfärd. Riktade statsbidra­g hjälper inte kommuner att effektivis­era sin verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden