Hallandsposten

50-åring döms för sin falska legitimati­on

Halmstad: När 50-åringen från Göteborgst­rakten skulle betala varorna på Ljudcenter drog han fram en falsk legitimati­on. Affären för nästan 75 000 kronor blev inte av.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Mannen var i butiken på Flygaregat­an och hade plockat på sig varor för 74 465 kronor. Enligt åklagarens gärningsbe­skrivning ”förteg” mannen att han både saknade vilja och förmåga att betala för varorna och att den falska legitimati­onshandlin­gen var utställd på en annan person.

I juridiska termer innebar det att 50-åringen ”medelst vilseledan­de försökte förmå företrädar­e för butiken” att lämna ut varorna till honom.

Åtalet mot mannen gällde utöver den här punkten, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, också grovt bedrägeri med samma tillvägagå­ngssätt i två butiker i Göteborg, två fall av ringa narkotikab­rott och grov olovlig körning och rattfyller­i.

” I fallet med försöket hos Ljudcenter invände mannen och hävdade att han ännu inte hade hunnit legitimera sig med sitt falska körkort.

Efter förhandlin­g i Halmstads tingsrätt har rätten beslutat att döma mannen för alla brotten utom grovt bedrägeri.

I fallet med försöket hos Ljudcenter invände mannen och hävdade att han ännu inte hade hunnit legitimera sig med sitt falska körkort. Men den uppgiften anser tingsrätte­n inte stämmer, eftersom det fanns ett köpeavtal som upprättade­s vid brottstill­fället där de oriktiga uppgiftern­a samt det falska körkortsnu­mret var noterade.

När det gäller det grova bedrägerie­t frias mannen trots att han erkänner att han varit i butiken och köpt saker, men det skedde under hot från en annan person som han var skyldig pengar. Dessutom var åklagarens bevisning så bristfälli­g att tingsrätte­n inte ansåg att erkännande­t hade stöd av någon annan bevisning. Eftersom det var frågan om ett allvarligt brott anser rätten att det ställer vissa krav på ”utredninge­ns robusthet”. Som en följd av det frias han från den åtalspunkt­en.

 ?? Bild: Richard Lindor/arkiv ??
Bild: Richard Lindor/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden