Hallandsposten

Lennart E Bengtsson får medalj av Konungen

Wapnö: Nu styr Wapnös vd Lennart E Bengtsson mot Stockholms slott, där han ska få ta emot en medalj av kung Carl XVI Gustaf.

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

Det var i november som Lennart E Bengtsson, som jobbat på Wapnö i snart tre decennier, fick veta att han skulle få utmärkelse­n H.M. Konungens medalj i 8:e storleken (högblått band). Detta för ”betydande insatser för utveckling­en av hållbart svenskt jordbruk”.

– Det känns väldigt hedrande och roligt. Jag tror verkligen på det här med att skapa små kretslopp i det stora inom lantbruket. Att göra vad du kan med den plats du befinner dig på, att förädla det du har, säger Lennart E Bengtsson och fortsätter:

– På Wapnö har vi alla mejeriprod­ukter, spannmål, nötkött, grönsaker och mycket mer. Vi har mat för tallriken, lite som självhushå­llning fast i ett större format. För att klara det måste du förstås ha en större gård, men jag tror att det är ett tankesätt som fler kan ta till sig.

Medaljen får han vid en ceremoni på Kungliga slottet i Stockholm i dag och den delas ut av kung Carl XVI Gustaf – som Lennart dock har träffat tidigare.

– Ja, vi har setts en gång förut, när han besökte Wapnö, säger Lennart E Bengtsson som inte har bestämt hur han ska använda sin medalj.

– Men jag får väl ha den på mig vid fina tillfällen, när jag ska klä upp mig i frack, haha.

H.M. Konungens medalj instiftade­s 1813, och från 1975 tilldelas den svenska och utländska medborgare för särskilda förtjänste­r samt befattning­shavare vid Kungl. Hovstatern­a för lång och trogen tjänst. Medaljen finns i åtta olika utföranden.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? ”Det känns väldigt hedrande. Jag har under många år arbetat för ett hållbart lantbruk på Wapnö, som andra har möjlighet att ta efter”, säger Lennart E Bengtsson om att han nu får medalj av kungen.
Bild: Roger Larsson ”Det känns väldigt hedrande. Jag har under många år arbetat för ett hållbart lantbruk på Wapnö, som andra har möjlighet att ta efter”, säger Lennart E Bengtsson om att han nu får medalj av kungen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden