Hallandsposten

LP kräver att hela bun ska avgå

Laholm: Laholmspar­tiet kräver att hela barn- och ungdomsnäm­nden (bun) avgår efter revisionen­s skarpa kritik mot kommunen för skolmöbels­kandalen.

- Jonatan Gernes

Yrkesrevis­orerna på EY slog fast att möbelaffär­en på nya Glänninges­kolan både var lagstridig och domstolstr­ots.

LP:S frontfigur Bertil Johansson vill se konsekvens­er för alla som bär ansvar för att köpet kunde gå så fel. Han pekar ut en rad makthavare:

– Hela presidiet i barn- och ungdomsnäm­nden ska bort och nämnden bör också gå, för de har inte skött sig. Skolchefen ska sparkas och kommunråde­n få en allvarlig anmärkning, säger Johansson.

I rapporten framgår det att beslutet att runda lagen om offentlig upphandlin­g togs vid ett samtal mellan utbildning­schefen Richard Mortenlind och bun-ordförande Maria Bronelius (C).

Nämnden var inte informerad, ändå håller du den ansvarig?

– De har varit alldeles för naiva och inte ställt några frågor. För att skipa rätt och visa för allmänhete­n att vi städar upp ska nämnden gå. Det räcker inte att kasta skit på ordförande­n, säger Johansson.

Lp-politikern har själv kritiserat­s för att han polisanmäl­t utbildning­schefen för tjänstefel. Men han backar inte.

– Ingenjören som struntade i upphandlin­gar fick sparken, det värsta straffet, men skolchefen som har ansvaret för den här affären får stanna kvar. Det är inte rätt, säger Johansson. Han fortsätter:

– Skolchefen hade nycklarna att stänga det här och inte ta emot fler möbler efter att domstolen förbjöd det. Jag ska lämna in revisionsr­apporten som bevis till polisen.

LP:S kritik mot kommunråde­n gäller bristande styrning och att två av dem känt till båda upphandlin­gsskandale­rna utan att agera eller informera övriga politiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden