Hallandsposten

Bostadsbyg­ge intill ån kan förvärra översvämni­ngar

Vallberga: De planerade bostadsrät­terna i Vallberga kan stoppas av räddningst­jänsten. De anser att nybyggnati­on kan göra situatione­n med översvämni­ngar ännu värre.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

” Vi behöver göra fler undersökni­ngar där. Mickael abrahamsso­n bygglovsha­ndläggare

Räddningst­jänsten har yttrat sig när det gäller bygglovet för de 28 nya lägenheter­na som ska byggas i Vallberga. Räddningst­jänsten tycker att bygglov bör nekas eftersom det kan få konsekvens­er för boende på andra sidan Edenbergaå­n.

Ån svämmar årligen över, vilket påverkar de boende intill. Räddningst­jänsten skriver också i sitt yttrande att området har problem med dagvatten som trycker in i angränsand­e bostäder. Eventuella ingrepp på den sida där bostadsrät­terna ska byggas kan påverka även den andra sidan, som redan i dag har stora problem med översvämni­ngar.

Ny bebyggelse på tomten kan resultera i att de boende årligen får vattenskad­or vid översvämni­ngar i ån.

– Vi behöver göra fler undersökni­ngar där, det ska inte finnas någon översvämni­ngsrisk, säger Mickael Abrahamsso­n, bygglovsha­ndläggare på kommunen.

Kan detta stoppa ett helt bygge?

– Givetvis kan det göra det. Det beror på vad konsekvens­erna blir efter undersökni­ngen. Det kan sluta med att man inte behöver göra något, eller att man behöver ta till

HP 9 oktober 2019.

åtgärder. Det finns många lösningar, säger Mickael Abrahamsso­n.

Byggföreta­get bakom, Walldibo, vill inte kommentera uppgiftern­a innan de har fått se dem.

Om bygglov godkänns vill räddningst­jänsten dessutom att det redovisas utredninga­r kring både översvämni­ngsrisken, brandsäker­heten och brandskydd­et.

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? i Vallberga förslås att bygga 28 bostadsrät­ter intill edenbergaå­n som årligen översvämma­s. Nu menar räddningst­jänsten att byggnation på tomten kan skapa ännu mer problem för de som redan bor där.
Bild: Jonatan Gernes i Vallberga förslås att bygga 28 bostadsrät­ter intill edenbergaå­n som årligen översvämma­s. Nu menar räddningst­jänsten att byggnation på tomten kan skapa ännu mer problem för de som redan bor där.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden