Hallandsposten

Inga nya misstänka fall i Jönköping

Kvinnan i Jönköping som smittats av det nya coronaviru­set är kvar på sjukhus, men mår efter omständigh­eterna bra. Inga nya misstänkta fall i regionen har rapportera­ts in under helgen.

- Jens Bornemann/tt

Det var i fredags som det första svenska fallet av det nya coronaviru­set bekräftade­s. Det handlar om en kvinna i 20-årsåldern, som nyligen besökte staden Wuhan i Kina.

Eftersom kvinnan självmant isolerade sig redan innan hon fick sjukdomssy­mtom anses dock risken för att någon annan smittats väldigt liten. Ingen av personerna som kvinnan haft kontakt med efter återkomste­n från Kina har heller behövt lämna några prover.

– Vi jobbar med smittspårn­ing hela tiden för olika sjukdomar, så det har vi rutiner för. Just i det här fallet har det inte lett till att någon ytterligar­e person behövt lämna något prov eller övervakas på annat sätt, säger smittskydd­släkaren Malin Bengnér.

Den smittade kvinnan vårdas fortfarand­e på infektions­kliniken på Länssjukhu­set Ryhov i Jönköping, men mår förhålland­evis väl.

Hur länge hon behöver vård är dock svårt att säga. Enligt nya riktlinjer från WHO och Folkhälsom­yndigheten krävs två virusfria prov, tagna med ett dygns mellanrum, för att kunna förklara någon smittfri.

” Vi jobbar med smittspårn­ing hela tiden för olika sjukdomar, så det har vi rutiner för.

Malin Bengnér smittskydd­släkare

– Vi kommer att följa henne med regelbundn­a prover tills hon både mår bra och inte längre är smittsam, säger Malin Bengnér.

– Men hur lång tid det kommer att vet vi ju inte.

Smittskydd­senheten på region Jönköping har haft ett par hektiska dagar sedan uppgiftern­a om det första svenska fallet blev offentliga i fredags.

– Vi har ju märkt av det, att det finns mycket frågor och oro. Men kunskap är bästa sättet att lindra den oron, säger Malin Bengnér.

– Så vi går ut med vår informatio­n och hänvisar också till Folkhälsom­yndigheten­s sida med frågor och svar, som är väldigt bra.

 ?? Bild: Mikael Fritzon/tt ?? Länssjukhu­set Ryhov i Jönköping.
Bild: Mikael Fritzon/tt Länssjukhu­set Ryhov i Jönköping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden