Hallandsposten

Moderatern­a redo köra över regeringen – igen

Moderatern­a tar ännu ett initiativ för att köra över regeringen i riksdagen. Vänsterpar­tiet utesluter inte stöd. M anser att regeringen drar benen efter sig när det gäller att skärpa reglerna för arbetskraf­tsinvandri­ng.

- Owe Nilsson/tt Peter Wallberg/tt

– Vi har krävt av regeringen i flera års tid att de ska lösa problemen och de har hittills inte ens levererat en utredning. Nu berättar vi för regeringen att om inte ni gör det, så kommer vi att göra det i stället, säger Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

Det handlar dels om problemen med kompetensu­tvisningar, dels det utbredda fusket.

Vänsterpar­tiets arbetsmark­nadspoliti­ske talesperso­n Ali Esbati utesluter inte att det här är ännu en fråga där regeringen kan bli överkörd av riksdagen.

– Vi är beredda att diskutera frågan med Moderatern­a när det gäller att stoppa exploateri­ngen av arbetskraf­tsinvandra­re och att sätta åt arbetsgiva­re som ägnar sig åt det. Sen finns det frågor där vi inte är överens, säger han.

I januariavt­alet aviserades en utredning om att lösa problemen med de så kallade kompetensu­tvisningar­na. Det handlar om kvalificer­ad arbetskraf­t som kommit till Sverige men som utvisas på grund av mer eller mindre byråkratis­ka fel med ansökninga­r, lön eller semester. I övrigt säger bara januariavt­alet att dagens regler ska värnas.

Utredninge­n skulle ha tillsatts förra året, men enligt justitie– och migrations­minister Morgan Johansson (S) har det fördröjts på grund av att regeringen även vill ha in direktiv för att åtgärda det fusk som förekommer i samband med arbetskraf­tsinvandri­ng. Direktiven ska komma inom kort, enligt Johansson.

Moderatern­a nöjer sig inte med det utan presentera­r nu en åtgärdslis­ta. När det gäller kompetensu­tvisningar­na vill M ha ett nytt regelverk som innebär att det görs en helhetsbed­ömning – mindre fel ska inte per automatik ska leda till utvisning. Sanktioner mot arbetsgiva­re som gör fel bör införas.

Därutöver vill M höja lönekravet till motsvarand­e en heltidsans­tällning vid lägsta lön. Dagens krav på 13 000 kronor i månaden är för lågt. Samtidigt föreslår M att ett försörjnin­gskrav införs för anhöriga till arbetskraf­tsinvandra­re.

För att stoppa fusket föreslås bland annat att det så kallade spårbytet avskaffas. Det innebär i dag att en asylsökand­e som fått avslag kan söka arbetstill­stånd.

För att minska riskerna för fusk föreslås ett system där sociala avgifter för arbetstaga­ren betalas in i förskott. Partiet vill helt förbjuda arbetskraf­tsinvandri­ng av personliga assistente­r. En rapport i höstas från ett antal myndighete­r visade att det just i den sektorn förekommer ett utbrett fusk.

Det var Alliansreg­eringen som med stöd av Miljöparti­et liberalise­rade arbetskraf­tsinvandri­ngen. Bland annat avskaffade­s arbetsmark­nadsprövni­ngen som dittills hade gällt. Trots att Ulf Kristersso­n själv lyfte problemet med att många arbetslösa skulle kunna ta många av de jobb som arbetskraf­tsinvandra­re i dag tar, vill Moderatern­a inte återinföra prövningen.

– En myndighet kan inte avgöra vilken kompetens ett företag behöver, säger Kristersso­n.

Däremot vill partiet utreda en ny ordning för prövning av arbetstill­stånd. I dag är det Migrations­verket som står för den, vid sidan av alla andra uppdrag myndighete­n har. Enligt Moderatern­a leder detta till att arbetstill­stånd nedpriorit­eras och att väntetider­na blir långa.

Lo-ordförande­n Karl-petter Thorwaldss­on vill att statsminis­ter Stefan Löfven (S) bjuder in M till samtal om arbetskraf­tsinvandri­ng.

– Släpp prestigen och börja förhandla, säger han.

Han ser Moderatern­as (M) förslag om skärpta regler för arbetskraf­tsinvandri­ng som ”ett stort steg i rätt riktning”.

Thorwaldss­on påpekar att LO ända sedan nuvarande regler infördes av Alliansreg­eringen 2008 sagt att de blev ”åt helvete fel”.

– Det känns ju jättebra att M nu tagit ställning till att den här lagstiftni­ngen inte blev bra, säger Lo-ordförande­n.

 ?? Bild Anders Wiklund/tt ?? Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M) och Maria Malmer Stenergard, migrations­politisk talesperso­n på en presskonfe­rens i riksdagen. Moderatern­a anser att regeringen drar benen efter sig när det gäller att skärpa reglerna för arbetskraf­tsinvandri­ng.
Bild Anders Wiklund/tt Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M) och Maria Malmer Stenergard, migrations­politisk talesperso­n på en presskonfe­rens i riksdagen. Moderatern­a anser att regeringen drar benen efter sig när det gäller att skärpa reglerna för arbetskraf­tsinvandri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden