Hallandsposten

Stora skillnader i vård för klimakteri­ebesvär

Hur mycket läkemedel kvinnor med klimakteri­ebesvär tar ut skiljer sig stort i landet, och även hur vanligt det är att besöka en gynekolog. Det är oklart vad detta beror på.

- TT

Socialstyr­elsen har kartlagt vård och behandling vid klimakteri­ebesvär. Kartläggni­ngen visar på stora skillnader. I vissa län tar betydligt fler kvinnor ut hormonläke­medel för klimakteri­ebesvär än i andra.

I Stockholm och Uppsala gjordes strax över 400 uttag per 1 000 kvinnor 2018, jämfört med färre än 250 i Blekinge, Jämtland och Kronoberg.

Totalt hämtade elva procent av landets 45–60-åriga kvinnor ut receptbela­gda läkemedel mot klimakteri­ebesvär under 2018.

Vad skillnader­na beror på kan Socialstyr­elsen inte uttala sig om.

– Men skillnader­na är så pass stora att vi kommer att gå vidare och analysera hur tillgången till vård och behandling ser ut, säger Christina Strååt, projektled­are på Socialstyr­elsen.

Även antalet kvinnor som besökt en gynekolog för sina klimakteri­ebesvär varierar. Kvinnor i Stockholms län hade flest vårdkontak­ter 2018, 14 300 per 100 000 kvinnor. Det är omkring sju gånger fler besök än i exempelvis Skåne, Kronoberg och Västmanlan­d.

En del av skillnader­na skulle enligt Socialstyr­elsen kunna förklaras av att kvinnor i vissa delar av landet i högre utsträckni­ng fått hjälp inom primärvård­en, exempelvis på en vårdcentra­l eller barnmorske­mottagning.

Enligt Socialstyr­elsen går det i det här läget inte att dra några slutsatser om att vården är ojämlik.

Myndighete­n kan inte heller säga vilka konsekvens­er skillnader­na kan få för kvinnor med klimakteri­ebesvär.

– Vi vet för lite om det här och om det är så att man ges andra insatser. När det gäller klimakteri­ebesvär är indikation­en för behandling, och också målet med behandling, att man ska få en bättre livskvalit­et. Där är förstås hormonläke­medel en effektiv behandling som ges, men det finns även andra insatser, säger Christina Strååt. Omkring 70 procent av alla 47–56-åriga kvinnor har klimakteri­ebesvär i form av värmevalln­ingar och svettninga­r, enligt en svensk studie. Även torra och sköra slemhinnor är

vanligt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden