Hallandsposten

Nu riktas världens ögon mot delstaten Iowa

Bernie Sanders verkar ha ledningen – men det kan gå hur som helst. Spänningen är stor när Demokrater­na i Iowa samlas till USA:S allra första nominering­smöten.

- Tina Magnergård Bjers/tt

De senaste dagarna har de allt mer hesa och rödögda aspiranter­na setts åka över den lilla delstaten i Mellanväst­ern. Iowa utgör premiärpla­ts för primärvals­rörelsen, den som syftar till att utse Demokrater­nas presidentk­andidat och tilllika Donald Trumps motståndar­e i presidentv­alet i november.

Att döma av opinionsmä­tningarna har vänsterdem­okraten Sanders ett övertag i delstaten, han ligger fyra procentenh­eter före ex-vicepresid­enten Joe Biden, enligt Real Clear Politics sammanstäl­lning av opinionsmä­tningar. Sanders leder även i New Hampshire, som i nästa vecka håller det första primärvale­t.

Men opinionsmä­tningar har visat sig vara opålitliga tidigare och i princip alla demokratas­piranter spurtade in i det sista.

– Jag lovar er, om ni stödjer mig kommer vi att sätta stopp för Trumps hatiska och splittrand­e styre, ropade Biden till sina anhängare på en grundskola i Des Moines sent på söndagen.

Att vinna i någon av de tidiga delstatern­a brukar ses som avgörande för en blivande presidentk­andidat. Segraren får stor medial uppmärksam­het vilket brukar resultera i rejäla kampanjbid­rag samt att väljare i andra delstater får upp ögonen för aspiranten.

Inom Demokratis­ka partiet finns i nuläget två falanger, där Sanders tillsamman­s med Massachuse­ttssenator­n Elizabeth Warren represente­rar den mer liberala, vänstergru­ppen. Bedömare har luftat farhågor för att dessa är alltför extrema för att kunna vinna ett allmänt presidentv­al. Sanders kallar sig själv ”demokratis­k socialist” – vilket får många väljare att se rött.

I partiets mer moderata mittenfala­ng finns bland andra Buttigieg och Biden. Att Joe Biden verkar ha stöd från såväl minoritete­r som vita arbetare – flera viktiga fackförbun­d har ställt sig bakom hans kampanj – kan vara ett framgångsr­ecept. Men ännu har det inte gett utslag i mätningarn­a

i Iowa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden