Hallandsposten

Danmark åtalar tre personer för spionage

Danmark åtalar tre exiliranie­r för att ha spionerat för Saudiarabi­ens räkning, meddelar säkerhetsp­olisen PET. Samtidigt häktas en iransk underrätte­lseofficer i sin frånvaro, misstänkt för att ha planerat ett attentat mot exiliranie­rna.

- Tt-ritzau

– Det är PET:S uppfattnin­g att personerna från 2012 till 2018 spionerat för en saudiarabi­sk underrätte­lseorganis­ation, säger Pet-chefen Finn Borch Andersen om de tre exiliranie­rna.

Personerna är enligt Borch Andersen högt uppsatta medlemmar i separatist­gruppen ASMLA, som verkar för en självständ­ig arabisk stat i iranska provinsen Khuzestan och av Iran anklagas för terrorverk­samhet.

De ska enligt PET ha ”samlat in upplysning­ar om privatpers­oner och verksamhet­er i Danmark och i utlandet och lämnat vidare dessa uppgifter till en saudiarabi­sk underrätte­lsetjänst”.

De tre personerna har suttit häktade en längre tid och är sedan tidigare åtalade för att ha hyllat ett terrordåd i Iran, ett attentat mot en militärpar­ad i september 2018 då 25 människor dödades. I anslutning till det åtalet genomförde­s husrannsak­ningar i deras bostäder.

– Vi har sedan husrannsak­ningarna genomfört ett mycket omfattande underrätte­lse- och utrednings­arbete, säger Borch Andersen.

Samtidigt har de åtalade under längre tid stått under PET:S beskydd. I oktober 2018 offentligg­jorde den danska säkerhetst­jänsten misstankar om att iranska myndighete­r planerade ett attentat på dansk mark, mot de Asmla-anknutna exiliranie­rna.

– Vi är skyldiga att beskydda människor som är utsatta för hot, säger Borch Andersen.

– Det är vår uppgift att göra bägge delarna.

PET meddelade också på måndagen att en iransk underrätte­lseofficer häktas i sin frånvaro, misstänkt för spionage och förberedel­se till mord.

Sedan tidigare sitter en norsk medborgare med iransk bakgrund häktad i samma ärende. Mannen greps i Göteborg i oktober 2018 på PET:S begäran och utlämnades till Danmark. Han misstänks för förberedel­se till mord och för att ha bistått en främmande underrätte­lsetjänst på dansk mark.

 ?? Bild: Niels Christian Vilmann/tt ?? Pet-chefen Finn Borch Andersen.
Bild: Niels Christian Vilmann/tt Pet-chefen Finn Borch Andersen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden