Hallandsposten

Fler personer döda i coronaviru­set än i sars

Fler än 360 människor har nu mist livet i sviterna av coronaviru­set. Det är fler dödsoffer än i sarsepidem­in i början av 2000-talet. Ett nytt sjukhus har färdigstäl­lts i Wuhan på bara en vecka, men Kina larmar om att det uppstått brist på klinisk skyddsut

- Tt-afp-reuters

Ytterligar­e 57 personer har avlidit, varav 56 i den hårdast drabbade provinsen Hubei. Den officiella dödssiffra­n i landet är nu uppe i över 360. Det betyder att det nya coronaviru­set har skördat fler offer i Fastlandsk­ina än vad sars gjorde 2002–2003, då 349 avled i landet.

På bara åtta dagar säger sig Kina ha färdigstäl­lt ett av två nya sjukhus i den virusdrabb­ade staden Wuhan i Hubei. Det nybyggda sjukhuset Huoshensha­n ska ha 1000 vårdplatse­r för patienter drabbade av coronaviru­set. Kinesiska medier har i helgen lagt ut så kallade timelapse-filmer som visar hur byggnadern­a färdigstäl­ls, och rekordbygg­et slår i dag upp portarna för sina första patienter.

Det andra nybyggda sjukhuset, Leishensha­n, har plats för 1600 patienter och ska öppna på onsdag.

Däremot har det stora pådraget nu skapat brist på en del skyddsutru­stning, som kliniska ansiktsmas­ker, säger utrikesdep­artementet i Peking på sin dagliga rapporteri­ng om läget.

– Det Kina akut behöver är medicinska masker, skyddsdräk­ter och säkerhetsg­lasögon, säger taleskvinn­an Hua Chunying.

I dag hämtar ett plan från Malaysia 141 medborgare i Kina. Planet ska samtidigt leverera 500 000 par handskar till den kinesiska vården, enligt landets räddningsm­yndighet. Malaysia är världens största producent av handskar och flera företag har ökat produktion­en för att möta ökad efterfråga­n från Kina, Hongkong och Taiwan.

Ytterligar­e drygt 2 800 personer har också bekräftats vara smittade med det nya coronaviru­set i Kina, meddelar landets hälsomyndi­ghet. De flesta av de nya fallen har konstatera­ts i Hubei. Sammanlagt är antalet smittade nu uppe i minst 17 200 i Kina.

Landets utrikesdep­artement beskyller USA för att sprida rädsla i stället för att hjälpa till när det gäller viruset. USA var först med att införa reseförbud för kineser.

– Det som har gjorts kan bara skapa och sprida rädsla, och det är ett dåligt exempel, säger talesperso­nen Hua Chunying, och lägger till att han hoppas att andra länder ska fatta beslut som är rimliga, sansade och baserade på vetenskap.

Allt fler länder evakuerar sina medborgare från Wuhan, och flera av dem uppvisar symtom. I Frankrike har enligt ansvariga ministrar 36 av 254 personer som senast evakuerats från Kina till landet på grund av virusutbro­ttet uppvisat sjukdomssy­mtom, 20 av dem var fransmän och 16 andra har flugits vidare till sina respektive hemländer. Samtliga de första tester som utförts på en del av de evakuerade i Frankrike är dock negativa, alltså ingen smitta.

Ryssland planerar att hämta hem medborgare från staden under måndagen och har nu ställt in de sista kvarvarand­e direkta persontåge­n, bland annat längs den så kallade transmanch­uriska järnvägen, till och från Kina. Trafiken hade redan tidigare begränsats. Två fall av coronaviru­set har bekräftats i Ryssland, vars gräns mot Kina är 430 mil lång.

Rysslands premiärmin­ister Michail Misjustin meddelar att landet planerar att deportera utlänninga­r som bekräftas ha fått viruset.

Elva svenskar som evakuerats från Kina anlände till Sverige under söndagskvä­llen. Ingen av dem visar några symtom enligt Folkhälsom­yndigheten.

Viruset har spridit till fler än 24 länder, trots att många regeringar infört reseförbud för människor från Kina.

” Det Kina akut behöver är medicinska masker, skyddsdräk­ter och säkerhetsg­lasögon.

Hua Chunying

 ?? Bild: Chinatopix/tt/ap ?? Huoshensha­n-sjukhuset i Wuhan under konstrukti­on i helgen.
Bild: Chinatopix/tt/ap Huoshensha­n-sjukhuset i Wuhan under konstrukti­on i helgen.
 ?? Bild: Arek RATAJ/TT/AP ?? Ett plan med evakuerade efter landning i Marseille i Frankrike på söndagen.
Bild: Arek RATAJ/TT/AP Ett plan med evakuerade efter landning i Marseille i Frankrike på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden